ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: «Πάρτε μέτρα γιατί χανόμαστε» λένε οι επιχειρηματίες στο CNN Greece

Εστίαση: «Πάρτε μέτρα γιατί χανόμαστε» λένε οι επιχειρηματίες στο CNN Greece
INTIME NEWS / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Με μία απόλυτα επιτυχημένη, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, κινητοποίηση, η εστίαση σήμερα έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής έχουν στραγγαλίσει τους επιχειρηματίες και θα πρέπει να γίνουν γρήγορα σημαντικές τομές αλλά και να νομοθετηθούν άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβίωση του κλάδου.

Όπως λέει στο CNN Greece ο κύριος Γιάννης Δαβερώνης πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, «ο κλάδος προσπαθεί να βρει τρόπους για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές. Όλοι οι συνάδελφοι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη συμμετέχουν σε αυτό το πανελλαδικό κλείσιμο για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Σχεδόν το 90% των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα συμμετείχε σε αυτή την κινητοποίηση και είναι πλέον ολοφάνερο ότι όλος ο κλάδος έχει καταλάβει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Όπως λέει ο κύριος Δαβερώνης, «βεβαίως και η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι σημαντική αλλά μαζί με τα μέτρα τα οποία αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται στην εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα τα οποία έχει μελετήσει ο κλάδος, έχουν τεθεί στο τραπέζι και που περιλαμβάνουν μείωση των ενοικίων, από τη στιγμή που ο κλάδος δουλεύει με μικρότερο πελατολόγιο, απαλλαγή δημοτικών τελών, εφαρμογή του μέτρου των αναστολών και άλλα.

«Τα σαββατοκύριακα η μείωση της κίνησης αγγίζει στην Αττική το 40% τουλάχιστον ενώ για τις καθημερινές μπορούμε να πούμε ότι φτάνει και το 80%», τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

Με «κρανίου τόπο» παρομοιάζει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης στο νομό Θεσσαλονίκης ο κύριος Γιάννης Φιλοκώστας πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών του νομού Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η πτώση σε τζίρο και επισκεψιμότητα κινείται μεταξύ 50% και 80% όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Συμμετοχή πάνω από 90 έως και 95% είχε ο κλάδος της εστίασης στη σημερινή κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη όπως μας λέει ο κύριος Φιλοκώστας. «Ακόμη και οι αλυσίδες συμμετείχαν στο σημερινό κλείσιμο», τονίζει ο κύριος Φιλοκώστας.

«Ο περισσότερος κόσμος στη Θεσσαλονίκη δεν βγαίνει πλέον έξω και αυτός που βγαίνει είναι εμβολιασμένος. Εμείς ως εστιάτορες κάνουνε τους ελέγχους, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. Επιπλέον εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βγαίνουν στα μαγαζιά.

Οι ανεμβολίαστοι όμως θα τη βρουν την άκρη. θα καθίσουν σπίτι με τις παρέες τους, θα πάνε σε μία πλατεία, σε μία πυλωτή και αλλού. Αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι οι επαγγελματίες της εστίασης. Για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που υποτίθεται ότι δουλεύει καλά το Σαββατοκύριακο, ένα μαγαζί δουλεύει με τα μισά τραπέζια τη στιγμή που τα έξοδα του έχουν αυξηθεί και έχει το ίδιο προσωπικό.

Από τον Ιούνιο το φυσικό αέριο έχει υπερδιπλασιαστεί, και το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, συν το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί όλες οι πρώτες ύλες. Πώς λοιπόν θα πληρωθούν όλα αυτά τα έξοδα με τα μαγαζιά μας μισοάδεια» καταλήγει ο κ. Φιλοκώστας.

Αναφορικά με το διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ο κύριος Δαβερώνης τονίζει ότι ο ανεμβολίαστοι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν γυρίσει την πλάτη στην εστίαση. από κει και πέρα όμως όπως λέει ο κύριος Δαβερώνης και οι εμβολιασμένοι φοβούνται μην κολλήσουν.

«Μπορεί δηλαδή τα εστιατόρια τα καφέ και γενικότερα όλα τα καταστήματα να κάνουν ότι μπορούν για να τηρήσουν τα μέτρα και τους ελέγχους, αλλά από την άλλη και ο κόσμος είναι φοβισμένος. Και επειδή και εμείς δεν θέλουμε να δούμε και πάλι να κλείνουν τα μαγαζιά μας θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρα που δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Δεν έχουμε μπει στη λογική του να ζητάμε χρήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ