ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επιχείρηση "Save Christmas" με μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: Επιχείρηση "Save Christmas" με μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται διαρκώς και το ΕΣΥ συνεχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν με περιορισμούς και τις μέρες των εορτών.

Όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η παρούσα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας δεν αλλάζει και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πίεση στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

Με δεδομένες τις χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, είναι προφανές ότι η πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους θα είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη -κάτι που επί της ουσίας παραπέμπει σε ένα ιδιότυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους.

Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για τη σημαντική αύξηση των αριθμών των ραντεβού τόσο για την α΄ δόση όσο και για την αναμνηστική, ενώ τονίζεται πως παραμένουν εν ισχύ οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διαρκούς ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθείται - το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων - αποδίδει καρπούς.

Σχετικά με το θέμα των απωλειών από τον κορωνοϊό, από την κυβέρνηση παραπέμπουν σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, που θα κάνει κατά πληροφορίες την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και εν προκειμένω για τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως σημειώνεται, όλες οι χώρες δεν καταγράφουν τις απώλειες από τον Covid με τα ίδια κριτήρια.

Απορρίπτει το «μοντέλο» Αυστρίας ο πρωθυπουργός

Τέλος στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να εφαρμόζει το μοντέλο άλλων χωρών για να αναχαιτίσει την πανδημία έβαλε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Good morning Britain» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βοηθηθούν γιατροί και νοσηλευτές ώστε να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Σημείωσε όμως εμφατικά: «Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν».

Πότε αναμένεται πτώση των κρουσμάτων – Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τον φετινό χειμώνα, ενώ προτείνουν νέα μέτρα.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συστήνει διπλή μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς και την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test.

Παράλληλα, εκτίμησε μέσω της ΕΡΤ, ότι γύρω στα 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα, και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ. Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνουμε, υπογράμμισε.

«Κάνουμε ουσιαστικά τώρα, αυτό που ζητούσαμε να γίνει από την αρχή. Δεν μιλάμε μόνο για τα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά αλλά και για την αύξηση των μοριακών και ράπιντ τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ».

Ο κ. Σαρηγιάννης, συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να κάνουν ένα σελφ τεστ την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι, υποχρεωτικό αλλά δωρεάν.

Για τους μαθητές, θα πρέπει να παραμείνουν τα δύο σελφ τεστ, καθώς έχει κατορθωθεί με αυτόν τον τρόπο να μην ξεφύγει το πρόβλημα στα σχολεία, διότι τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Από την στιγμή που αυξάνεται η διασπορά, ναι μεν το ποσοστό των παιδιών που έχουν κολλήσει δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά ο αριθμός μεγαλώνει σημαντικά.

Πίεση στο ΕΣΥ

Υπενθυμίζεται πως εξέπνευσε και η διορία που έδωσε η κυβέρνηση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ, πριν προχωρήσει στη διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών τους, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και άρα οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας,

Το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία σε νοσοκομεία σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μέχρι αργά χθες οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ