ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση - Επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα

Κορωνοϊός: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση - Επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ικανοποιητικά κρίνει η κυβέρνηση πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ, αύριο, Παρασκευή το βράδυ ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με τρίτη δόση, για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους εγκαίρως, ώστε η αναμνηστική δόση να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση έξι μηνών.

Σημειώνεται πως η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση άρχισαν ήδη να λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε πως αν χρειαστεί θα ανοίξουν και αλλά εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, την περασμένη Δευτέρα κλείστηκαν 105.000 ραντεβού τρίτης δόσης και χθες Τετάρτη, 55.000 ραντεβού.

Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 25.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με τον συνολικό αριθμό εμβολιασμένων να ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Χτες, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον εφιαλτικό αριθμό των 87 θανάτων σε ένα 24ωρο, με το σύνολο των νεκρών της πανδημίας στη χώρα να ξεπερνούν τις 17.000.

Επίσης, 561 είναι ήταν οι διασωληνωμένοι, ενώ αυξάνονται και οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Στα 6.682 ήταν τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

«Το 5ο κύμα θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν την τρίτη δόση»

Την ίδια, ώρα, για το πέμπτο κύμα της πανδημίας που έρχεται μίλησε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης.

«Ας συμβιβαστούμε την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο κ. Γεροτζιάφας στο Mega.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

«Παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», είπε.

Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν "μπετοναριστεί" οι ανεμβολίαστοι. Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε.

«Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση. Στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει “κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό”», κατέληξε.

Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Αττική και η Θεσσαλονίκη παραμένουν στο «κόκκινο» ως προς τη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ προβληματισμό εγείρει και η επιδημιολογική εικόνα στη Λάρισα και αρκετά ακόμη αστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6.682 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 1.632 καταγράφονται στην Αττική και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 1.148 νέες μολύνσεις.

Στη Λάρισα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 280.

Ακόμη, στο 1,90 ανέρχεται η θετικότητα στην Κοζάνη, στο 1,74% στη Λάρισα, στο 1,65% στις Σέρρες ενώ στο 1,62% υπολογίζεται στη Μαγνησία και στο 1,61% στα Τρίκαλα.

Σε υψηλά ποσοστά θετικότητας βρίσκεται και το Κιλκίς και η Πέλλα με 1,57%, τα Ιωάννινα με 1,51%, ενώ στο 1,48 υπολογίζεται η Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν τα Γρεβενά με 1,47%.

Την εβδομάδα αναφοράς (08 Νοεμβρίου 2021 - 14 Νοεμβρίου 2021), το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.77% σε σύνολο 2.613.039 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.50% σε σύνολο 2.528.885 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.90%

Την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.873, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.904. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.51.

Παράλληλα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.729, αποτελώντας το 23% (+4.55% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 45).

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 421 ασθενείς.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ