ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου περί πληρωμής νοσηλίων από ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου περί πληρωμής νοσηλίων από ανεμβολίαστους
AP Photo / Achilleas Chiras

Σσφοδρές αντιδράσεις ξέσπασαν με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος είπε ότι δεν βρίσκει καθόλου παράλογο να πληρώνουν οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς με covid, μέρος των νοσηλίων τους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, εμφανίζονται οργισμένοι και καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΠΙΣ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Τόσο η Ένωση των ιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), εξέδωσαν ανακοινώσεις για τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου, καλώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ να πάρει θέση.

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις (18/11/21) σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοσήλια».

«Είναι απαράδεκτο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με την λογική αυτή, όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (πχ. απρόσεκτοι οδηγοί, καπνιστές κλπ.) θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και νοσηλεία, πρακτικά όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης, δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης» τονίζει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου δεν εκφράζουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που δύο χρόνια τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν εκφράζουν την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Οι θέσεις του κ. Εξαδάκτυλου απηχούν τις προσωπικές του απόψεις και όλων όσων μετατρέπουν την ιατρική επιστήμη σε απολογητική της βαρβαρότητας».

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι «εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των ασθενών μας στη δωρεάν υγεία».

Εξαδάκτυλος: Δεν είναι παράλογο να πληρώνουν μέρος των νοσηλίων τους

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι δεν βρίσκει «καθόλου παράλογο», οι μη εμβολιασμένοι πολίτες που νοσηλεύονται με covid-19, να πληρώνουν ένα μέρος των νοσηλίων, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις Εντατικές από επιλογή, πέραν του οικονομικού κόστους, προσθέτουν και ένα υγειονομικό κόστος, καθώς άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να λάβουν τις θεραπείες τους έγκαιρα, τις ωθούν προς τα πίσω για τρίτη φορά μέσα στην πανδημία και αυτό καταπατά το δημοκρατικό δικαίωμά τους και προσθέτει ένα κόστος που είναι πολλαπλάσιο, κόστος που πληρώνεται τώρα και κόστος που θα πληρωθεί στη συνέχεια από όλους όσοι θεραπεύονται αργότερα από την ώρα που θα έπρεπε να θεραπεύονται» ανέφερε, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ