ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Οι μη εμβολιασμένοι προσβάλλονται έως 20 φορές περισσότερο

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Οι μη εμβολιασμένοι προσβάλλονται έως 20 φορές περισσότερο
INTIME

Έκκληση υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου έκανε για ακόμη μία φορά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκαγκα, επισημαίνοντας ότι οι μη εμβολιασμένοι προσβάλλονται από 13 έως 20 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι πλέον η πανδημία πλήττει τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Μεταξύ άλλων, τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της τήρησης των μέτρων και του εμβολιασμού.. «Τα κρούσματα είναι έως και τριπλάσια από πέρυσι, όμως οι νοσηλευόμενοι είναι λιγότεροι. Αυτό δείχνει τη μεγάλη δυνατότητα του εμβολιασμού να προλάβει: κατά πλειονότητα όσοι εμβολιασμένοι προσβάλλονται από τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα και δεν εκδηλώνουν βαριά νόσο».

Σχετικά με την αναφορά που η ίδια έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή και η οποία έγινε αντικείμενο παρερμηνείας, η κ. Γκάγκα τόνισε: «Υπήρξε μια παραδρομή του λόγου. Σε μία φράση αντί να χρησιμοποιήσω τη λέξη ανεμβολίαστοι, είπα εμβολιασμοί. Και αμέσως μετά ανέφερα ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε από 13 έως 20 φορές περισσότερο, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους».

«Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως να φοράμε τη μάσκα, να προσέχουμε τις επαφές μας, να κάνουμε τεστ όπου και όταν χρειάζεται. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστούμε, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την πρώτη δόση και όσοι έχουν εμβολιαστεί πριν 6 μήνες να κάνουν την τρίτη δόση».

Ραντεβού για τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι απόψε, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με τρίτη δόση, για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους εγκαίρως, ώστε η αναμνηστική δόση να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση έξι μηνών.

Σημειώνεται πως η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna, δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση άρχισαν ήδη να λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση προκειμένου να εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προς το σκέλος της εισόδου σε κλειστές αίθουσες χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μετά την πάροδο 7μήνου από την έκδοσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού, τόσο πρώτης όσο και τρίτης δόσης.

Ειδικότερα, έχουν κλειστεί:

Νέα ραντεβού πρώτης δόσης:

  • 18/11/2021 19.380
  • 17/11/2021 15.245
  • 16/11/2021 18.802

Νέα ραντεβού τρίτης δόσης:

  • 18/11/2021 72.110
  • 17/11/2021 53.768
  • 16/11/2021 66.584

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ