ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Ιερά Σύνοδος: Δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της συμμόρφωσης των πιστών στα μέτρα

Κορωνοϊός - Ιερά Σύνοδος: Δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της συμμόρφωσης των πιστών στα μέτρα
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, συνεδρίασε για τα νέα μέτρα που ισχύουν κατά την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες INTIME / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας τα οποία ισχύουν στους χώρους λατρείας τέθηκαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, εξέτασε τα δεδομένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών, αποφασίζοντας ότι παραμένει σταθερή στο Εγκύκλιο Σημείωμά της, με το οποίο απευθύνει έκκληση σε Κλήρο και λαό να τηρεί τα μέτρα, προτρέποντας πατρικά την πραγματοποίηση εμβολιασμού και τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων στους ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συμμόρφωση των πιστών «δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Νωρίτερα, κατά την είσοδο του στο Συνοδικό Μέγαρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Πήραμε μέτρα τα οποία είναι και τα καλύτερα. Σήμερα θα ανταλλάξουμε απόψεις».

Τα μέτρα για την είσοδο στους ιερούς ναούς

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της πανδημίας και αφορού τους χώρους λατρείας, τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ