ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση αποκλείει το lockdown, οι ειδικοί ανησυχούν για τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση αποκλείει το lockdown, οι ειδικοί ανησυχούν για τα Χριστούγεννα
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, με την κυβέρνηση να αποκλείει άλλο lockdown και τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τα Χριστούγεννα.

«Η μονή λύση για τη αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι συνεχίζεται η «καλή» συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και σημείωσε πως χθες Τετάρτη, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για τρίτη δόση.

Εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Βορίδης: Αποκλείεται το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους

Για το ζήτημα του lockdown μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως είπε στον ΑΝΤ1: «εμείς ως κυβέρνηση δεν το συζητάμε, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό».

Συμπλήρωσε πως «εγώ έχω αποκλείσει το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους, για λόγους αρχής, για λόγους δικαιωμάτων, για λόγους κατανομής του βάρους».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «η Γερμανία βρέθηκε στην ανάγκη να αγοράζει κλίνες ΜΕΘ από γειτονικές χώρες, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της. Είναι κακό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας η Γερμανία».

«Γιατί όχι στο lockdown; Όταν έχεις την λύση με το εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν και άμεσα την επόμενη ημέρα, όταν υπάρχει η δυνατότητα και η πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει την επιλογή του εμβολιασμού, δεν μπορείς να μην επιτρέπεις την επαγγελματική δραστηριότητα του άλλου, να μην μπορεί να συμμετέχει σε πολιτιστικά αγαθά, να μην ασκεί τα πολιτικά δικαιώματα του, για μια μικρή μειοψηφία πολιτών που επιλέγει να μην εμβολιαστεί», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Βορίδης είπε πως «τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, που λέει ότι αν υπάρχει ηπιότερο μέτρο, ακολουθείται το ηπιότερο μέτρο», αναφέροντας ότι εγείρεται και ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέγοντας ενδεικτικά «τι θα κάνουμε; Θα βάζουμε τον άλλον με το ζόρι στο κρεβάτι, θα του τραβάμε το χέρι και θα του κάνουμε το εμβόλιο; Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».

«Το δίλλημα δεν είναι υγεία ή οικονομία, τα μέτρα πρέπει να αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών και το θέμα είναι αν δουλεύουν τα μέτρα. Σε ότι αφορά τους αριθμούς, οι εμβολιασμοί βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μισό εκατομμύριο νέα ραντεβού για εμβολιασμούς», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παυλάκης: Θα έχουμε ρεκόρ θανάτων μέχρι τα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα, δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία την πανδημίας έκανε ο γιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε πως μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, μπορεί η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», είπε.

Ο γιατρός-ερευνητής τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το "Δέλτα" δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».

Λινού: Μάσκες και αποστάσεις

Για μία ακόμη φορά προέβαλε τα μέτρα ατομικής προστασίας ως μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», τόνισε η κα Λινού, γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί», είπε στο Open.

Παράλληλα, συνέχισε, απαιτείται μείωση πληρότητας στους χώρους που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι, στην εστίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία, το λιανεμπόριο, να μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε αυτά.

Μπορεί να αυξηθούν οι ώρες, να λειτουργούν με τη σειρά και λιγότερους κάθε φορά -και πολύ αυστηρή τήρηση απόστασης και μάσκας. Δεν θα μπορέσουμε διαφορετικά να ελέγξουμε την πανδημία.

Ήδη, μικρός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 15%-20%. Ναι, είναι οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αλλά είναι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας. Και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown».

Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα ... θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε "φούσκα", να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».

Τζανάκης: Έως και 1.800 νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα

1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας έως τα Χριστούγεννα, «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης συμπληρώνοντας ωστόσο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.

Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής τόνισε αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού, πρόσθεσε, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ