ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόκληση της Υγειονομικής Περίθαλψης τα επόμενα 20 χρόνια – Ημερίδα του ΩΝΑΣΕΙΟΥ

Η πρόκληση της Υγειονομικής Περίθαλψης τα επόμενα 20 χρόνια – Ημερίδα του ΩΝΑΣΕΙΟΥ

Τι αλλάζει & τι μετασχηματίζεται

Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας; Ποια διδάγματα μας άφησε; γιατί πρέπει να εμπιστευτούμε τα εμβόλια μοριακής τεχνολογίας; Είναι ικανή μία υγειονομική πρόκληση να αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία μας; Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα δημόσιο, αποδοτικό και αξιοπρεπές ΕΣΥ για όλους τους πολίτες και αντίστοιχα μία ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Μπορεί η Ελλάδα να αναπτύξει τεχνολογική και φαρμακευτική στρατηγική; Πόσο μπορεί να μετασχηματίσει τη χώρα μας η ψηφιακή μεταρρύθμιση; Πώς μπόρεσε η πανδημία, να επιταχύνει κρίσιμους τομείς όπως την οικονομία, την αγορά εργασίας, την επιστήμη και την κοινωνία;

Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν ενδελεχώς στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με κεντρική θεματική τις «Προβλέψεις και Προκλήσεις στην Υγειονομική Περίθαλψη» με σκοπό να εντοπίσει αυτές τις αλλαγές, να σκιαγραφήσει την προσαρμογή μας σε αυτές και να διερευνήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται για ασθενείς, επιστήμονες αλλά και νομοθέτες μέσα από αυτές.

Σε μια περίοδο που η δημόσια υγεία αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα, ενώ είδαμε όλοι μας, ότι όταν η υγεία κινδυνεύει, όλοι οι τομείς βρίσκονται σε κίνδυνο, το Ίδρυμα Ωνάση, επιλέγει να μιλήσει για το σύστημα υγείας των επόμενων 20 ετών, να πείσει για την αναγκαιότητα να ακούμε την επιστήμη και τον ορθό λόγο και να κατανοήσουμε το ψηφιακό αύριο που έρχεται.

Ανάγκη για περισσότερες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο όραμα του Ιδρύματος για την Υγεία: «Για τη μεγάλη οικογένεια του Ιδρύματος Ωνάση, η μάχη στον τομέα της Υγείας είναι διαρκής. Η κοινωφέλεια με επίκεντρο τον άνθρωπο, στην οποία πιστεύουμε, είναι η περίθαλψη για όλους με επίκεντρο τον ασθενή. Με την πίστη αυτή ανοιχτήκαμε προς την κοινωνία των πολλών ρίχνοντας, όπου έπρεπε, τα τείχη που στερούν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτε, για παράδειγμα, δεν είναι ίδιο στο χώρο της ελληνικής καρδιοχειρουργικής και της καρδιολογίας μετά την είσοδο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στη ζωή μας το 1993. Το σύγχρονο νοσοκομείο, που δημιουργήθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος και τις προδιαγραφές των αντίστοιχων διακεκριμένων κέντρων του εξωτερικού, είναι σήμερα συνώνυμο της πρωτοπορίας και της φροντίδας για όλους. Η προσφορά του και το κύρος που απέκτησε ανέκοψε τη μετάβαση των ασθενών σε ξένες χώρες, ενώ οι επιστήμονές του σημείωσαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στον κρίσιμο τομέα της μεταμόσχευσης καρδιάς. Ο εκσυγχρονισμός του περνάει πλέον στο επόμενο στάδιο, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΩΚΚ δίνοντας βαρύτητα στη διαρκή μετεκπαίδευσή τους, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και τις κοινές δράσεις με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του».

Επίσης ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στη νέα μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος, την κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου: «Ωριμάζουν οι συνθήκες για την επόμενη επανάσταση, αυτή τη φορά στον χάρτη των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), που ευελπιστούμε να παραδώσουμε εντός του 2024, θα είναι η έμπρακτη εφαρμογή ενός οράματος, μέσω του οποίου εκπονείται για πρώτη φορά Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. Ήδη τον περασμένο Ιούλιο παραδώσαμε στον πρωθυπουργό την άρτια μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από μία διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με επικεφαλής τους Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, για να αποτελέσει τον οδικό χάρτη. Άξονές του, όπως πάντα, είναι η μέριμνα και ο σεβασμός στον ασθενή και την οικογένειά του, η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η μέριμνα και για τους ανασφάλιστους ασθενείς. Το ΩΕΜΕΚ, όμως, δεν είναι ο αποκλειστικός στόχος. Είναι ένας “καταλύτης” μέσα στην ολιστική προσέγγιση που έχουμε για την Υγεία και μέσα στο πλαίσιο που οφείλουμε να χτίσουμε ως χώρα. Τα μέσα για να επιτευχθεί ο στόχος έχουν επιλεγεί ήδη: μετεκπαιδεύεται και εξειδικεύεται το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναπτύσσεται η έρευνα, ενισχύονται οι μεταμοσχευτικές μονάδες, ενημερώνεται η κοινωνία για την αξία και την σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των «Οργανούληδων», που μπήκε στα σχολεία μετά από συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Δημιουργείται επίσης μία «καρδιά μέσα στην καρδιά» του ΩΕΜΕΚ: το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης για παιδιά στην Ελλάδα.»

Ο Ιωάννης Ν. Μπολέτης Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης στο "Λαϊκό"-Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, και Καθηγητής Νεφρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1993 και δύο χρόνια μετά ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς:

«Αν δεν είναι όσες θέλουμε, αυτό οφείλεται στους λίγους δότες που υπάρχουν στη χώρα μας, ωστόσο συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δυναμική για να αυξηθούν οι δωρεές, τόνισε, προσθέτοντας, ότι ετοιμάζεται ήδη ένα δεύτερο νοσοκομείο- το Μεταμοσχευτικό Κέντρο- που θα περιλαμβάνει επίσης μεταμοσχεύσεις ενδοθωρακικών οργάνων αλλά και ενδοκοιλιακών οργάνων, ενώ στόχος είναι να συνεργαστούμε και με άλλα νοσηλευτήρια».

Ο καθηγητής Μπολέτης, ανέφερε ότι το Ωνάσειο και το Μεταμοσχευτικό Κέντρο λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο, και εκτίμησε ότι το 2024 θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε και μεταμοσχεύσεις ενδοκοιλιακών οργάνων εκτός από τις παραδοσιακές.

Ανέφερε πώς είναι επιτακτική ανάγκη, να ενδυναμώσουμε την υπόθεση των μεταμοσχεύσεων, καθώς υπάρχει μεγάλη στέρηση.

Αναφορικά με την περιπέτεια της πανδημίας, ο ομιλητής, υπογράμμισε ότι το Ωνάσειο συμμετείχε στο πρόγραμμα του εμβολιασμού με δύο εμβολιαστικά κέντρα και επιπλέον εμβολίασε τους μεταμοσχευμένους ασθενείς. Σήμερα το νοσοκομείο είναι πλήρως ψηφιοποιημένο με ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και παρά την πανδημία το Ωνάσειο δεν εμφάνισε οικονομικά ελλείμματα. Τέλος, αναφέρθηκε στους άξονες της έρευνας και της αριστείας με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, στοιχεία κατατεθέν του χαρακτήρα και της κληρονομιάς του.

Ο Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου και πρόεδρος του Συνδέσμου των υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, αναφέρθηκε στην ομάδα των 2.500 αριστούχων του Ιδρύματος, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα δράσης και αλληλέγγυας παρέμβασης. «Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί κατανόηση της διαφορετικότητας και η παιδεία όπως και η υγεία, αποτελούν δείγμα πολιτισμού», τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη, ότι για την οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ, οφείλουμε να σταθούμε στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να κατανοήσουμε το ψηφιακό αύριο που έρχεται.

Η διαδικτυακή ημερίδα αποτελούνταν από 3 ενότητες:

  • Η πανδημία ως καταλύτης αλλαγών σε επίπεδο ατόμου, κοινωνίας, πολιτικής υγείας και ιατρικής έρευνας,
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία: Τεχνολογία, Ενημέρωση, Δεδομένα
  • Δημιουργώντας ένα ανθεκτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Συντονίστρια στην 1η Ενότητα ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Νταλαμάγκα, η οποία μεταξύ άλλων στην εισαγωγική της τοποθέτηση σκιαγράφησε τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε, τονίζοντας ότι η πανδημία έχει δοκιμάσει τις ψυχικές και σωματικές αντοχές της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μία συνολική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον και είναι σημαντικό να τεθούν οι αλλαγές, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα. Μέχρι σήμερα, το ημερολόγιο πανδημίας καταγράφει πάνω από 7 δις δόσεις εμβολίων, 250 εκατ. κρούσματα, 5 εκατ. θάνατοι, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 800.000 κρούσματα και 16.000 και πλέον θανάτους.

Να αλλάξουν το ΕΣΥ & το υπουργείο Υγείας

Στην ανάγκη μετασχηματισμού του υγειονομικού συστήματος μετά την πανδημία, μέσα από μία σειρά στρατηγικές που θα αναδείξουν ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό ΕΣΥ, αλλά και στην ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αλλάξει ρόλο, αφού σήμερα αποτελεί περισσότερο ένα υπουργείο διαχείρισης της ασθένειας, καθώς και μιας ξεκάθαρης χρηματοδότησης του συστήματος, αναφέρθηκε, ως πρώτος κύριος ομιλητής, ο καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Δυστυχώς οι αντοχές του ΕΣΥ στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αποδείχθηκαν ξεπερασμένες, αφού το σύστημα δεν επεκτάθηκε ούτε μετασχηματίσθηκε, αφού μεσολάβησε η οικονομική κρίση, τόνισε και αναφέρθηκε στους κάτωθι 7 άξονες που πρέπει να ακολουθήσουμε για το επόμενο διάστημα:

Πώς θα πληρώνουμε τις υπηρεσίες

Προτεραιότητα στο ΕΣΥ

Κατανομή των πόρων

Αγορά υπηρεσιών υγείας από τους παρόχους

Παροχή υπηρεσιών σε ΠΦΥ, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμιας καθώς και έμφαση στη μακροχρόνια φροντίδα και προγραμματισμός

Ανάπτυξη μιας σύγχρονης τεχνολογικής και φαρμακευτικής στρατηγικής που δεν έχει γίνει ποτέ.

Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει με ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος, με αύξηση της χρηματοδότησης και τάξη στο ασφαλιστικό ώστε να συλλέγονται οι πόροι.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Μόσιαλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μετασχηματιστεί και το υπουργείο Υγείας και να παίξει έναν διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό ρόλο, αφού σήμερα είναι υπουργείο διαχείρισης της ασθένειας και όσες κινήσεις έχουν γίνει για αλλαγές, είναι πυροσβεστικές. Έχουμε αύξηση νοσημάτων, συννοσηρότητες και θα πρέπει κάποια στιγμή, να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπ. Υγείας.

Αναφερόμενος στο θέμα της καινοτομίας, ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συστηματικός μηχανισμός διάχυσης της καινοτομίας, παρά μόνο σε συνέδρια. Η απόκτηση δεξιοτήτων πρέπει να γίνει στην πράξη και το υπουργείο Υγείας, να καταγράψει συστηματικά ποια νοσοκομεία υλοποιούν σήμερα καινοτομία.

Επίσης, συνέχισε ο καθηγητής, στην Ελλάδα δεν έχουμε Μητρώα ασθενών και ιδιαίτερα

Μητρώο για τον καρκίνο, γενικά χρειαζόμαστε επιδημιολογικά δεδομένα, στα οποία χωλαίνουμε. Υπάρχει ανάγκη επίσης, για μία χάραξη πολιτικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως και για τον καρκίνο.

Για τον ΕΟΠΥΥ, ο ομιλητής, ανέφερε ότι είναι ένας παθητικός Οργανισμός και η επόμενη ημέρα θα πρέπει να τον βρει με οικοδόμηση ποιοτικών δεικτών ώστε να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ασφαλιστικό ταμείο. Ποιοτικούς δείκτες όμως, πρέπει να αναπτύξουμε και στα νοσοκομεία, τόνισε ο καθηγητής.

Μιλώντας για την περιπέτεια της πανδημίας, ο Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι οι ασθενείς όπως όλοι είδαμε, πήγαιναν στα νοσοκομεία, διότι δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που να περιλαμβάνει παθολόγους, παιδίατρους κλπ, ώστε να ανακόπτεται το μεγάλο κύμα προς το ΕΣΥ.

Τεχνολογικό Πάρκο, τεχνολογική & φαρμακευτική στρατηγική

Τέλος, αναφερόμενος στην ανάγκη για τεχνολογική και φαρμακευτική στρατηγική, ο καθηγητής, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο Τεχνολογικό Πάρκο- το οποίο θα αποτελεί την αιχμή της έρευνας, της καινοτομίας αλλά και της Τριτοβάθμιας Φροντίδας. Το Πάρκο αυτό, μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή που είναι εγκατεστημένο το νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ κάτι αντίστοιχο χρειαζόμαστε και στη Θεσσαλονίκη.

Έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας, ότι δεν έχουμε πολιτικές κινήτρων και φορολογικές πολιτικές, ενώ χρειαζόμαστε επίσης έναν Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και στην Ευρώπη και να έχει ενεργό ρόλο η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ανάγκη, να υπάρξει σχέδιο αναδιάταξης υπηρεσιών στην υγεία και σοβαρών κινήτρων, καθώς η χώρα μας διαθέτει επάρκεια σε επιστήμονες, την ώρα μάλιστα που πρέπει να αξιολογήσει και τους λαμπρούς επιστήμονες της διασποράς.

Ασφαλής η μοριακή τεχνολογία mRNA

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση από τον ιατρό Dr. Drew Weissman, του οποίου η πρωτοποριακή έρευνα οδήγησε στη δυνατότητα ασφαλούς ανάπτυξης εμβολίων mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στη μάχη για την καταπολέμηση της COVID-19.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια, εμφανίζουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση, και μπορούν να μας καλύψουν γιατί υπάρχουν επιπλέον δόσεις. Το mRNA αποδομείται από το κύτταρο δεν προέρχεται από αδρανοποιημένο ιό, άρα είναι εξαιρετικά ασφαλές, επεσήμανε και πρόσθεσε:

Στην αρχή υπήρξε πράγματι κάποιος προβληματισμός, διότι αυτά τα εμβόλια ήθελαν ακραίες ψύξεις. Στην περίπτωση όμως των εμβολίων μοριακής τεχνολογίας, χρειαζόμαστε μόνο τον αλληλουχία του ιού και άρα είναι εύκολο να επιτευχθεί η παραγωγή. Και η γρήγορη παραγωγή αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα.

Ο ομιλητής επανέλαβε ότι με τα εμβόλια μοριακής τεχνολογίας, είναι βέβαιο, ότι δεν αλλάζει το DNA.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα Dr. Marianna Trias, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, η οποία ανέδειξε τις ανισότητες και αποσταθεροποίησε κοινωνίες, οικονομίες, υγειονομικά συστήματα και κυβερνήσεις.

Στόχος να εμβολιαστεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού

Όταν είναι σε κίνδυνο η υγεία, όλα είναι σε κίνδυνο και αυτό το είδαμε διότι όταν η συλλογική υγεία έγινε παγκόσμιος προβληματισμός, έτρεξαν πολλά ζητήματα, σημείωσε. Η κυρία Trias, τόνισε ακόμη ότι θέλουμε μέχρι τέλος του 2021, να εμβολιαστεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της COVID-19, πράγμα που σημαίνει, ότι θα χρειαστούν 550 επιπλέον εκατ. δόσεις εμβολίων. Αυτό αντιστοιχεί σε παραγωγή 10 ημερών. Η ομιλήτρια επανέλαβε το moto του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναφέρει, ότι «Κανένας δεν είναι ασφαλής, έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι δαπάνες υγείας, αποτελούν επένδυση και όχι κόστος, πρότεινε η ΠΦΥ να βγει από τις σκιές να υπάρξουν παρεμβάσεις και στόχευση στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας, ανάγκη για συνεργασίες και συμμαχίες σε κάθε επίπεδο και να βρούμε νέους τρόπους να συνεργαστούμε.

Υπογράμμισε επίσης, ότι σύντομα θα ξεκινήσουν κλινικές μελέτες για δύο πανκορωνοϊκά εμβόλια και ότι η τεχνολογία mRNA, είναι ιδανική για θεραπείες που αφορούν στο Μελάνωμα και στους συμπαγείς όγκους, όπως είναι οι κακοήθειες στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας ότι η υγεία είναι δείγμα πολιτισμού και μας αγγίζει όλους.

Η Ελλάδα στις χώρες με την καλύτερη βελτίωση στην καινοτομία στην ΕΕ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας, αναφέρθηκε στη δυναμική της έρευνας και καινοτομίας, οι οποίες συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας

Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην έρευνα και καινοτομία, επιστρέφονται στην πραγματική οικονομία ακόμη και 11 ευρώ, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 5 χώρες με την καλύτερη βελτίωση στην καινοτομία στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, για να υλοποιήσουμε αποτελεσματική πολιτική, ενώ υπάρχει ανάγκη για διασύνδεση της καινοτομίας με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, καθώς και ανάγκη για ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εμβληματική δράση του υπ. Ανάπτυξης που αφορούν στο αναξιοποίητο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου, θα ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2022. Αλλά και η μετεγκατάσταση της ΓΓΕΤ στο Ολυμπιακό ακίνητο στο Γουδί και θα εξοικονομήσει ποσό της τάξης των 450.000 ευρώ.

Ζώντας με ψυχική ανθεκτικότητα, ολογράμματα & ρομποτοειδή

Ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης – ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ψυχική ανθεκτικότητα αλλά και στην ψηφιακή εξάρτηση του ανθρώπου στην εποχή μας, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την εξάρτηση του αλκοόλ και των ουσιών. Μάλιστα στο μέλλον όπως είπε, τα ψηφιακά ολογράμματα και τα ρομποτοειδή θα μας συντροφεύουν.

Η ανθρώπινη οντότητα είναι κοινωνική, επομένως η απομόνωση και ο εγκλεισμός δεν είναι λύση, προσθέτοντας, ότι η βία αυξάνει στις κλειστές ομάδες, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι δημιουργημένοι για να ζουν σε κλειστές δομές. Υπάρχει επίσης έντονη βία των φροντιστών έναντι των ηλικιωμένων. Πρότεινε να ανοίξουμε τα συστήματα αντί να τα ποινικοποιήσουμε.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία σειρά από βεβαιότητες του ανθρώπου: Δεν μπορούμε με την αναζήτηση της όποιας ευημερίας, να ζητήσουμε την ευτυχία, δεν υπάρχουν τοπικά προβλήματα αφού όλα είναι πανανθρώπινα. Η φθορά και ο θάνατος είναι η αναμφισβήτητη αλήθεια, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προβλήματα των άλλων έχουν κάνει το ψυχικό εμβόλιο. Το τραύμα μπορεί να γίνει ταφόπλακα στις ζωές ειδικά αν χρησιμοποιηθεί ως παραίτηση.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην κληρονομιά του ΕΣΥ στη διάρκεια της πανδημίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, ενώ τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα ανθεκτικό και δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν πρέπει να το συγχέουμε με το κρατικό.

Δημόσιο σύστημα υγείας με αξιοπρέπεια

Ο υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, εξαιτίας της δραματικής αύξησης του 5ου πανδημικού κύματος, υπογράμμισε ότι δεν είναι λογικό να υπάρχουν πολλές ταχύτητες στο σύστημα υγείας. Έχουμε πόλεμο, και θα πρέπει να επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί, ακόμη και οι στρατιωτικοί, είπε, προσθέτοντας ότι είναι ύψιστης προτεραιότητας η πλήρης εθνική επιστράτευση όλων των γιατρών, με κοινωνική συνοχή καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Ζήτησε επίσης, εξαιτίας της επιδημιολογικής έκρηξης, σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ποιοτικό και με αξιοπρέπεια δημόσιο σύστημα υγείας. Και όπως δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε που βρέθηκαν χρήματα για την αγορά των φρεγατών και των Rafalle, έτσι δεν πρέπει να αναρωτιέται, που θα βρεθούν τα χρήματα, για να πληρωθούν οι γιατροί και νοσηλευτές.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να οικοδομήσουμε μία ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους από το νοσοκομείο στην κοινότητα, καθώς αυτό γίνεται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα στην ΠΦΥ, όπως και στον οικογενειακό γιατρό και στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Μιλώντας για την κληρονομιά της πανδημίας της COVID-19, ο κ. Ξανθός, υπογράμμισε, ότι η κληρονομιά του κορωνοϊού, πρέπει να παραμείνει στο σύστημα, ενώ παράλληλα, να δημιουργηθούν Κλινικές για λοιμώδη νοσήματα και φροντίδα για το σύνδρομο long Covid.

Αναφέρθηκε ακόμη στα νέα προτάγματα της Ιατρικής, όπως η ιατρική φροντίδα, η ανακουφιστική φροντίδα και η ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, και πρότεινε να επικαιροποιηθεί ο χάρτης υγείας με κριτήρια ανάπτυξης.

Για το θέμα των εμβολιασμών, τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας, να εμβολιάσουμε με ασφάλεια και εμπιστοσύνη την κοινωνία. -