ΕΛΛΑΔΑ

AFFIDEA: Αλλάζει το τοπίο στην κατ’ οίκον νοσηλεία – Από τη διάγνωση στην τεχνητή νοημοσύνη

AFFIDEA: Αλλάζει το τοπίο στην κατ’ οίκον νοσηλεία – Από τη διάγνωση στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων, έχει ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις οικίες των ασθενών, αλλά και γιατί σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία.

Σε μια εποχή που ο ρόλος της τεχνολογίας είναι εξαιρετικά σημαντικός στον τομέα της Υγείας, τα διαγνωστικά Κέντρα Affidea επενδύουν σε τεχνολογία αιχμής και σε πρωτοποριακές μεθόδους που συμβάλλουν στην ασφαλή, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του ασθενούς. Η ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη αναπροσαρμόζει την πρακτική της ιατρικής φροντίδας στην οποία ο όμιλος επενδύει δυναμικά.

Για την πορεία της Affidea, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στοχευμένο στην κατ’ οίκον φροντίδα και νοσηλεία, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και για τις ψηφιακές και μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόζει, μιλάει στο αφιέρωμα του CNN GR, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος κος Θεόδωρος Καρούτζος.

Έχει αποδειχθεί, ότι ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται στο σπίτι του, αναρρώνοντας στο οικογενειακό περιβάλλον, αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένειά του, εφαρμόζει ευκολότερα τα θεραπευτικά του σχήματα, ενώ η ψυχική του ισορροπία ανακτάται ευκολότερα, σημειώνει εμφατικά ο κ.Καρούτζος.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  1. Ποια η διαφορά και το συγκριτικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας κατ’ οίκον φροντίδα της Affidea σε σχέση με άλλα νοσηλευτήρια και μονάδες υγείας;

Με τις κατ’ οίκον υπηρεσίες αιμοληψίας και νοσηλείας, η Affidea προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας στο χώρο των ασθενών και ειδικά σε ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν, αλλά πρέπει να εξεταστούν. Γιατί μπορεί να είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην πανδημία, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας δεν παύουν να υπάρχουν και δεν πρέπει να τα αμελούμε. Ιδιαίτερα σημαντικό επομένως είναι να στοχεύουμε στην πρόληψη των επιπλοκών των ασθενών με χρόνια νοσήματα, διασφαλίζοντας την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση ειδικά σε ευπαθείς ομάδες και χρονίως πάσχοντες ασθενείς.

Η παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης κατ’ οίκον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά και στη διαχείριση περιστατικών κάθε είδους πάθησης, προκειμένου να μην καταλήγουν στα δημόσια νοσοκομεία και τα επιβαρύνουν. Καθώς οι αίθουσες των νοσοκομείων δεν είναι το πιο φιλόξενο ή ευχάριστο μέρος για αρκετούς ασθενείς, είναι λογικό να θέλουν να βρίσκονται σε έναν χώρο οικείο, όπου μπορούν να πραγματοποιούν με ασφάλεια τις εξετάσεις τους, χωρίς μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκέψεις σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού.

Πέρα από το γεγονός ότι ο ασθενής δέχεται εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του, αποφεύγει την διαμονή του στο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να έχει μεγάλο κόστος και να τον επιβαρύνει οικονομικά. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται στο σπίτι του, αναρρώνοντας στο οικογενειακό του περιβάλλον, αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένειά του, εφαρμόζει ευκολότερα τα θεραπευτικά του σχήματα, ενώ η ψυχική του ισορροπία ανακτάται ευκολότερα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της Affidea, εφοδιασμένο με ειδικό εξοπλισμό προστασίας, είναι σε θέση να παρέχει εκτός από αιμοληψίες και μια ευρεία γκάμα ιατρικών εξετάσεων διαγνωστικού και προληπτικού ελέγχου, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, holter ρυθμού και πίεσης, κ.ά., ενώ εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάσει των αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

2. Στη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήσατε αυξημένα περιστατικά στις υπηρεσίες φροντίδας, σε σύγκριση με άλλες εποχές;

Όταν μιλάμε για φροντίδα στο σπίτι, μπορεί αυτομάτως να σκεφτόμαστε τα άτομα τρίτης ηλικίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ακόμη ομάδες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως και χρειάζονται τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. Έγκυες υψηλού κινδύνου, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες, ογκολογικοί ασθενείς, παιδιά με προβλήματα υγείας, ασθενείς σε προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό στάδιο, μπορούν να απολαμβάνουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Επίσης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στις ανάγκες υγείας, παρέχεται φροντίδα των επειγόντων και μη επειγόντων περιστατικών στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Έτσι, με τη βοήθεια έμπειρων νοσηλευτών έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μία ήρεμη καθημερινότητα στο σπίτι τους, λαμβάνοντας παράλληλα τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι έχει σημειώσει σημαντική αύξηση την τελευταία δεκαετία, κι αυτό γιατί έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων, έχει ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις οικίες των ασθενών, αλλά και γιατί σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία. Έπειτα, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα εφαρμογών πολύπλοκων και απαιτητικών θεραπευτικών τεχνικών στο σπίτι, πάντα με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματικών υγείας, π.χ. λήψη ακτινογραφιών κατ΄ οίκον.

Στη διάρκεια της πανδημίας, μάλιστα, μετά από μακρά περίοδο σε lockdown, παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς ανέβαλαν τις μη επείγουσες ιατρικές ανάγκες τους, οι οποίες όμως δύναται να καλυφθούν με τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Άλλωστε, στόχος της όλης διαδικασίας είναι η επαναδραστηριοποίηση του ασθενή, ώστε να προληφθεί όσο περισσότερο γίνεται η εξάρτησή του από άλλους και να αυξηθεί όσο το δυνατό το επίπεδο αυτοφροντίδας και ανεξαρτησίας του.

3. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο της ιατρικής φροντίδας γενικότερα στη μετά COVID εποχή; Πόσο εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία μας μία σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας καθώς το υγειονομικό μας σύστημα καταγράφει σημαντικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στον οικογενειακό γιατρό κλπ;

Σε μια εποχή που ο ρόλος της τεχνολογίας είναι εξαιρετικά σημαντικός στον τομέα της Υγείας, η Affidea επενδύει σε τεχνολογία αιχμής και σε πρωτοποριακές μεθόδους που συμβάλλουν στην ασφαλή, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του ασθενούς. Η ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη αναπροσαρμόζει την πρακτική της ιατρικής φροντίδας στην οποία ο όμιλος επενδύει δυναμικά. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, επισημαίνουμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την επένδυση τόσο σε κορυφαίο εξοπλισμό όσο και σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο να παραμένουμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Η πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών και το σύστημα δημόσιας υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσει αυτές τις τεράστιες προκλήσεις από μόνο του. Ο ενιαίος σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας που συμπεριλαμβάνει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για την επόμενη ημέρα. Οι παραπάνω τομείς είναι και πρέπει να είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί.