ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή rapid test η είσοδος στις εκκλησίες από σήμερα

Κορωνοϊός: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή rapid test η είσοδος στις εκκλησίες από σήμερα
CNN GREECE / ΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Ξεκίνησαν την Κυριακή οι έλεγχοι έξω από τους ιερούς ναούς προς τους πιστούς, για την υποχρεωτική επίδειξη rapid test ή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ώστε να μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες. Τα μέτρα εφαρμόζονται με σκοπό την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τα νέα μέτρα διευκρινίζονται στο ΦΕΚ που είχε εκδώσει η κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα, βάσει του οποίου η άλλοτε σύσταση της Ιεράς Συνόδου έχει παύσει πλέον να ισχύει.

Η εικόνα, πάντως, έξω από τις εκκλησίες δείχνει πως οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προστασίας (μάσκες και αποστάσεις).

Ωστόσο, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στους Αμπελόκηπους, έλεγχοι δεν γίνονται, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει τα πιστοποιητικά, αλλά μόνον εθελοντές.

Το θέμα του εμβολιασμού κυριαρχεί στα «πηγαδάκια» των πιστών έξω από τις εκκλησίες.

Τι λένε, όμως, οι πολίτες για τους ελέγχους έξω από τους ιερούς ναούς;

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες

  • Χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid
test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να
προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ