ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» η μετάλλαξη Όμικρον - Ποια τα «όπλα» για την αντιμετώπισή της

Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» η μετάλλαξη Όμικρον - Ποια τα «όπλα» για την αντιμετώπισή της
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να «χαρτογραφηθεί» και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα AP Photo/Peter Dejong

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να «χαρτογραφηθεί» και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την αποψινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επιβάλλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, όλων των δόσεων, ενώ συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία, μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού.

«Το Άλφα και το Ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία», τόνισε ξεκινώντας την ενημέρωση.

Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας.

Η αντίδραση για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, είπε και έκρινε ότι ο συναγερμός αυτός είναι σωστός καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος που μπορεί να χαθεί έως ότου δράσουν οι χώρες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα καινούρια ερωτήματα που προκύπτουν.

«Στη νέα συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός, αλλά αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο είπε πως η περιορισμένη εμπειρία στη νότια Αφρική έδειξε ότι η νόηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

Εμβόλια και κυτταρική ανοσία

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο θέμα που απασχολεί, το οποίο όπως είπε είναι η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής και ο φόβος ότι πιθανό τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Όπως είπε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά προσέθεσε ότι το μέγεθος των ανθρώπων που η Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο.

Σύμφωνα με μελέτη φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία, τα κύτταρα μνήμης δηλαδή, έχει καθοριστική σημασία. Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως ο ΠΟΥ προτρέπει για επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

«Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη. Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός».

Κλείνοντας, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει ότι χρειάζεται:

  • Εντατικοποίηση των εμβολιασμών
  • Τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς
  • Υπομονή και Ψυχραιμία
  • Ανάγκη της υποστήριξης της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν κάπου στον πλανήτη μας τα εμβόλια.

«Το χάπι της Pfizer θα καλύπτει την μετάλλαξη Όμικρον»

Τη βεβαιότητά του ότι το αντιικό χάπι που έχει αναπτύξει η Pfizer για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19 θα καλύπτει τη νέα παραλλαγή Όμικρον εκφράζει ο διεθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, μέσω της συχνότητας του CNBC, λέγοντας παράλληλα πως εφόσον χρειαστεί θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 100 ημέρες εμβόλιο κατά του νέου στελέχους.

«Τα καλά νέα είναι ότι σε ό,τι αφορά τη θεραπεία μας, σχεδιάστηκε με γνώμονα ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις εμφανίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Συνεπώς, αυτό μου δίνει υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η εκ του στόματος χορηγούμενη θεραπεία δεν θα επηρεαστεί από αυτό τον ιό» δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ως προς τη νέα παραλλαγή Όμικρον, που έχει οδηγήσει σε παγκόσμιο συναγερμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανέφερε ότι περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα εντός των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να εξακριβωθεί ο πιθανός αντίκτυπος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως, εφόσον χρειαστεί, η ανάπτυξη ενός νέους εμβολίου έναντι της συγκεκριμένης παραλλαγής θα είναι δυνατή σε λιγότερο από 100 ημέρες.

«Δεν νομίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι, κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ότι προστατεύουν λιγότερο» ανέφερε.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά επισήμανε ότι η σχετική έρευνα για την παρασκευή νέου εμβολίου, εφόσον τελικά χρειστεί, έχει ξεκινήσει ήδη.

«Έχουμε καταστήσει πολλές φορές σαφές ότι θα μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες» δήλωσε ο Μπουρλά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε έτοιμα εμβόλια κατά για τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα οποία τελικά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν γιατί το αρχικό εμβόλιο παρέμεινε αποτελεσματικό έναντι των συγκεκριμένων μεταλλάξεων.

Την ίδια ώρα, η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Moderna έχει δηλώσει πως εργάζεται για έναν ανασχεδιασμό του εμβολίου της κατά της Covid-19 για μελλοντικές ενισχυτικές δόσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε ότι τα στοιχεία για την παραλλαγή Ομικρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων.

Σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ θεωρεί πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις θα επιβραδύνουν την μετάδοση του ιού».

Η πρώτη «φωτογραφία» της και οι διαφορές με τη Δέλτα

Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Bambino Gesu στη Ρώμη σχεδίασαν την πρώτη «φωτογραφία» της μετάλλαξης Όμικρον, την οποία φέρνουν σε αντιπαραβολή με την μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως διαπιστώνουν, στην τρισδιάστατη «φωτογραφία» που μοιάζει με απόπειρα χαρτογράφησης της μετάλλαξης Όμικρον αποτυπώνονται οι πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που συγκεντρώνονται στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο κορωνοϊός εισβάλει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

«Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι μεταλλάξεις αυτές είναι πιο επικίνδυνες, απλά ότι ο κορωνοϊός έχει προσαρμοστεί περισσότερο στον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργώντας μια καινούργια μετάλλαξη» σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του ιταλικού νοσοκομείου.

«Οι υπόλοιπες μελέτες θα μας πουν αν αυτή η προσαρμογή είναι ουδέτερη, λιγότερο επικίνδυνη ή πιο επικίνδυνη», συμπλήρωσαν.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην αναζήτηση μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα εξήγησε η καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Μιλάνο και ερευνήτρια στο ιταλικό νοσοκομείο, Κλαούντια Αλτέρι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τη «φωτογραφία» τις γενετικές αλληλουχίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας για την μετάλλαξη Όμικρον και προέρχονται από την «Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ».

«Αυτή η εικόνα, η οποία αντιπροσωπεύει έναν χάρτη όλων των παραλλαγών, περιγράφει τις μεταλλάξεις της Όμικρον αλλά δεν καθορίζει τον ρόλο της», είπε.

«Θα είναι πλέον σημαντικό να καθοριστεί μέσω εργαστηριακών πειραμάτων εάν ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μετάδοση ή στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για παράδειγμα», πρόσθεσε.

ΠΟΥ για Όμικρον: Πρωτόγνωρος ο αριθμός μεταλλάξεων

Για μεγάλο κίνδυνο να εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη Όμικρον, σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, τα κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», εκτιμάται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ