ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Πιθανό να υπάρχει ήδη κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Πιθανό να υπάρχει ήδη κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα
«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχει ήδη στην Ελλάδα κρούσμα της παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εξέφρασε την Τρίτη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν έιναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι η Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την «Δέλτα» ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι πέντε φορές πιο μεταδοτική.

«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν τα εμβόλια παρέχουν κάλυψη έναντι της νέας παραλλαγής του ιού, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε: «Ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση».

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα, ανέφερε ότι παρατηρείται μια «μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται».

Τέλος, αναφορικά με τις ΜΕΘ, σημείωσε πως οι διασωληνωμένοι θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται για περίπου μία εβδομάδα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2 εβδομάδες ακόμα.

«Στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ