ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Επιχείρηση διάσωσης 17 Τούρκων που ζητούν άσυλο - Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Έβρος: Επιχείρηση διάσωσης 17 Τούρκων που ζητούν άσυλο - Ανάμεσά τους πέντε παιδιά
Δήλωσαν ότι είναι φυγάδες από την πατρίδα τους και επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Giannis Papanikos

Σε νησίδα στο Δέλτα του Έβρου εντοπίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 17 τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι φυγάδες από την πατρίδα τους και επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο. Πρόκειται για οκτώ άνδρες, τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά.

Οι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές, εντοπίστηκαν από περίπολο Συνοριακών Φρουρών στην περιοχή Νεραϊδότοπος κοντά στις Φέρες και μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω των καιρικών συνθηκών, παρελήφθησαν σώοι.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι 17 ήταν σε άθλια κατάσταση λόγω της ταλαιπωρίας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε ασφαλή χώρο και θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες -που για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί- ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς φέρονται να είναι προσκείμενοι στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου διώξεις εναντίον υπόπτων ως υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και εναντίον κούρδων αντιπολιτευομένων, δικαστών, διανοουμένων ή δημοσιογράφων, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δικαστήρια έχουν μέχρι στιγμής καταδικάσει σχεδόν 4.500 άτομα, επιβάλλοντας ποινές ισόβιας κάθειρξης σε σχεδόν 3.000 από αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ