ΕΛΛΑΔΑ

Τσακρής: Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας - Πιθανή τέταρτη δόση εμβολίου

Τσακρής: Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας - Πιθανή τέταρτη δόση εμβολίου
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος ΙΝΤΙΜΕ/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενη τέταρτη δόση του εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, το ενδεχόμενο αυτό το επεξεργάζονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση τους, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», είπε.

Τόνισε δε ότι είναι πιθανό η Όμικρον να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας, καθώς όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας.

«Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορωνοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα κρίσιμο όπως είπε, θα είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Τέλος εξέφρασε την ανάγκη να επισπευστεί η 3η δόση, επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 4μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ