ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα στο CNN Greece: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και για τις επόμενες 10 ημέρες

Γκάγκα στο CNN Greece: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και για τις επόμενες 10 ημέρες
Πολλοί γιατροί και από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία συνδράμουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας AP Photo

Την πολύ μεγάλη πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα κυρίως όμως στην βόρεια Ελλάδα, με αυξημένες εισαγωγές, επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση της Πέμπτης.

Μάλιστα πολλοί γιατροί και από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία συνδράμουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα και μετά από σχετική ερώτηση του CNN Greece, πέντε γιατροί αυτή τη στιγμή από την Αττική, βρίσκονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και πολλοί ιδιώτες καθώς μετακινήθηκαν. Ωστόσο, οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αττική είναι καλά στελεχωμένες και δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Η Μίνα Γκάγκα δήλωσε στο CNN Greece ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι αυξημένη και τις επόμενες 10 μέρες σίγουρα, γι’ αυτό πρέπει όλοι να φροντίσουμε με κάθε τρόπο τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με τα υγειονομικά μέτρα, να ελέγξουμε την διασπορά.

Μη καταγεγραμμένες ΜΕΘ

Η υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν ασθενείς και σε θαλάμους, αλλά υπάρχουν ΜΕΘ οι οποίες δεν είναι καταγεγραμμένες, όπως για παράδειγμα μία μονάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με πλήρη εξοπλισμό εντατικής θεραπείας, η οποία ωστόσο δεν είναι καταγεγραμμένη.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 704, με τις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, να ανέρχονται σε 1.200 περίπου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι έχει εγκριθεί η θεραπεία σε 21 ασθενείς, ωστόσο όπως επανέλαβε, η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα αφορά στην πρόληψη κυρίως της νόσου και πρέπει να λαμβάνεται ενδοφλέβια μέχρι την 5η μέρα νόσησης.

Κίνδυνος να νοσήσουμε όλοι

Η κυρία Παπαευαγγέλου επίσης αναφέρθηκε στο πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα με 50.000 ενεργά κρούσματα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να κολλήσουμε όλοι μας, να είναι υπαρκτός.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικά τα 34.000 ραντεβού και πλέον που έχουν κλειστεί από πολίτες άνω των 60 ετών για τον εμβολιασμό τους, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν 450.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην σημασία χορήγησης δωρεάν self test μία βδομάδα πριν και μία μετά τις γιορτές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ελέγχου της διασποράς του ιού, σε ασυμπτωματικούς πολίτες.

Ο καθηγητής Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλους επίσης της επιτροπής επιδημιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην νέα μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίστηκε ήδη στην Κρήτη, τόνισε ότι πρόκειται για ένα διεισδυτικό στέλεχος, με πολύ επιθετική αύξηση στη νότια Αφρική.

Αυτή τη στιγμή στη Ν. Αφρική, η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον, με μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες και αύξηση 50% στους θανάτους τις δυο τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ