ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα ο πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο - Οι συναντήσεις και η επίσκεψη στη Μυτιλήνη

Στην Ελλάδα ο πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο - Οι συναντήσεις και η επίσκεψη στη Μυτιλήνη
Από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο AP Photo/Philippos Christou

Ιστορική επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί για δεύτερη φορά αύριο, Σάββατο ο πάπας Φραγκίσκος, ο επόμενος σταθμός του μετά την Κύπρο

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 11:15, όπου θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πάπας θα γίνει στη συνέχεια δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια, θα μιλήσει σε αξιωματούχους, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και θα ακολουθήσει στις 16.00 το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Στις 17:15 ο ποντίφικας θα μεταβεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών για να μιλήσει σε επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας.

Επιστροφή στη Μυτιλήνη

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μεταβεί την Κυριακή στη Μυτιλήνη επισκεπτόμενος στις 10.45 π.μ. το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου θα αναπέμψει δέηση.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει την ουσιαστική της βοήθεια, μέσω της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, για τη μεταφορά περισσότερων από 100 προσφύγων, με ανθρωπιστικό διάδρομο, από τη Μυτιλήνη στη Ρώμη.

Πρόκειται για ουσιαστική συνέχεια της κίνησης του πάπα Φραγκίσκου, o οποίος κατά την επίσκεψή του στην Μόρια το 2016 είχε πάρει μαζί του 12 πρόσφυγες στην πτήση επιστροφής στη Ρώμη.

Συμβολική φράση της επίσκεψης του πάπα στην Ελλάδα θα είναι «ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου».

Το λογότυπο της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι μία βάρκα, που διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό του Ιησού ως κατάρτι και το 'Αγιο Πνεύμα που φέρει ούριο άνεμο.

L' Osservatore Romano

Ο πάπας είχε βρεθεί στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2016 με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση του ιδίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

AP Photo/Petros Giannakouris, file

Ο ποντίφικας είχε ευχαριστήσει τους Έλληνες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση. «Κρατήσατε ανοιχτές τις καρδιές σας και τις πόρτες σας», είχε είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας «ευχαριστώ» στα ελληνικά.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και αναχώρησε με 12 πρόσφυγες που κατόπιν κλήρωσης ταξίδεψαν μαζί του.

Θεία λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στις 16:45 της 5ης Δεκεμβρίου ο πάπας θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 19:00 της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στις 8:15 π.μ., ο πάπας θα υποδεχθεί στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα τον πρόεδρο της Βουλής, Κ.Τασούλα, και, στη συνέχεια, στις 9:45, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σχολείο «Αγιος Διονύσιος» των Ουρσουλινών Αδελφών στο Μαρούσι, προκειμένου να μιλήσει σε νέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ