ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μεταξύ 40 και 64 ετών σχεδόν οι μισοί διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Μεταξύ 40 και 64 ετών σχεδόν οι μισοί διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ
Πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικίες CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Συνθήκες ασφυκτικής πίεσης επικρατούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, παρά τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να παραπέμπει στην επιδημιολογική εικόνα στα τέλη Μαρτίου.

Ενώ σταθεροποιείται ο μέσος όρος κρουσμάτων, ανησυχητική είναι τόσο η αύξηση των θανάτων και νοσηλευμένων σε ΜΕΘ σε επίπεδο επταημέρου, όσο και η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες.

Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 697, εκ των οποίων οι 323 -δηλαδή το 46,3%- είναι ηλικίας 40-64 ετών. Το σύνολο των διασωληνωθέντων είναι παραγωγικής ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ 22 ασθενείς από 18 έως 39 ετών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αποτελώντας το 3,2%.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη,να εκτιμά ότι μέσα στα Χριστούγεννα «θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους».

«Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95. Θέλω να πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό» ανέφερε ο καθηγητής.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 80% των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο στον αντίποδα, αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των πολιτών που σπεύδουν να κάνουν είτε την πρώτη, είτε την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι της Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης κλείστηκαν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κλείστηκαν 8.300 ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.

Σε μια προσπάθεια για «έλεγχο» της πανδημίας η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών έδωσε χθες, Παρασκευή, το πράσινο φως για να μειωθεί το χρονικό διάστημα από έξι στους τρεις μήνες για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Δύο δωρεάν self test σε όλους από τη Δευτέρα

Ενόψει Χριστουγέννων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε όλους -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- δύο δωρεάν self test, ένα πριν τις γιορτές και ένα αμέσως μετά. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί και να ανακοπεί η μετάδοση αλλά και να πάμε στις γιορτές με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια. Και με το δεύτερο τεστ, που θα δοθεί μετά τις γιορτές θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα που προέκυψαν από τις συνάξεις που λογικά θα υπάρξουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η διανομή των self tests θα ξεκινήσει από την ερχομενη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου. Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Σέναρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολισμού

Πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες μετά την ανταποκριση που βρίσκει το μέτρο στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα του εμβολιαστικού προγράμματος, τρίτη δόση έχει κάνει το 70% των ευπαθών ηλικιακών ομάδων, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν το ραντεβού τους άλλοι 40.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών φαίνεται να είναι εκείνη που πρωτοπορεί στη χώρα μας. Την Παρασκευή, έγινε η πρώτη ηλικιακή ομάδα η οποία με τα τελευταία ραντεβού που κλείστηκαν έσπασε το φράγμα των 90% εμβολιασμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ