ΕΛΛΑΔΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Η συγγνώμη και οι αναφορές του στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Η συγγνώμη και οι αναφορές του στην Ελλάδα
Με κάθε επισημότητα η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας υποδέχθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με κάθε επισημότητα η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας υποδέχθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό: «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς», για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».

«Είστε η μνήμη της Ευρώπης», είπε ο Πάπας και πρόσθεσε «είναι τιμή μου να βρίσκομαι στην ένδοξη πόλη, προσκυνητής στα χώματα που ξεχειλίζουν από πνευματικότητα, παιδεία και πολιτισμό. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου, το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, την αθάνατη γλώσσα της ανθρώπινης σοφίας, που έγινε φωνή της θείας σοφίας. Εδώ ο άνθρωπος άρχισε να νιώθει πολίτης όλου του κόσμου, αντιλήφθηκε ότι είναι πολιτικό όν.

»Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού, προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή, το οποίο θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο, για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμού που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας».

Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στα ελληνικά: «Ο θεός να ευλογεί την Ελλάδα»

Τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε αρχικά λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή του, για δεύτερη φορά στη χώρα μας, υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον του για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά του για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης.

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα ακολούθησε η εθιμοτυπική επίσκεψη στην κυρίας Σακελλαροπούλου στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πάπας Φραγκίσκος έκαναν κοινές δηλώσεις και αντάλλαξαν δώρα.

«Συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών»

Ο Πάπας Φραγκίσκος, αργότερα, στις 16:00 το απόγευμα πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β'.

«Η ιστορία έχει το δικό της βάρος και σήμερα εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του.

Ο Ποντίφικας αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο «αδελφό» και αναφέρθηκε τόσο στις κοινές τους αποστολικές ρίζες όσο και στην προηγούμενη συνάντηση των δύο στη Μυτιλήνη το 2016.

«Τώρα ξαναβρισκόμαστε για να μοιραστούμε τη χαρά της αδελφοσύνης και να κοιτάξουμε τη Μεσόγειο που μας περιβάλλει όχι μόνο ως τόπο που μας ανησυχεί και μας χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει», είπε ο Πάπας.

Οι αιχμές Ιερώνυμου

Ο αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του δώρισε στον Φραγκίσκο μια ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους του ταξιδιού του.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αυτή η ημέρα της επίσκεψης σας», και αναφέρθηκε στην πανδημία, στο περιβάλλον, στο μεταναστευτικό θέμα, κάνοντας μεν ιδιάιτερη μνεία στην ευαισθησία του Πάπα στο ζήτημα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να σταματήσουν οι ροές .

Αναφερόμενος και στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε πως προηγούμενοι Πάπες είχαν κρατήσει απόσταση από την προσπάθεια των Ελλήνων για την ελευθερία. «Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο Ιερώνυμος Β’, «πιστεύω όμως πως μεταξύ ανθρώπων που θέλουν να λέγονται και που πραγματικά είναι αδέρφια εν Χριστώ, η καλύτερη γλώσσα είναι αυτή της ειλικρίνειας».

Αναφορά Σακελλαροπούλου στην Αγία Σοφία

Στο Προεδρικό Μέγαρο η κ. Σακελλαροπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του και στην προσφορά αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία του ποντίφικα.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίσκεψή σας, για δεύτερη φορά στη χώρα μας, υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον σας για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά σας για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης. Έχει επίσης μεγάλη συμβολική αξία, δεδομένου ότι φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Ο λαός μας εκτιμά την αγάπη σας, καθώς και την εκ μέρους σας αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του ελληνικού πνεύματος στον Δυτικό Πολιτισμό και τη Χριστιανική Θρησκεία.

Το ισχυρό μήνυμα της πίστης και της αδελφοσύνης που μας μεταφέρετε, στα χνάρια των Αποστόλων, συμβολίζει την αναφορά της Εκκλησίας στις καταβολές της, στις πηγές της ενότητας και της σύμπνοιας, στη σοφία και τη χαρά του Ευαγγελίου. Σε καιρούς δύσκολους, με μεγάλες δοκιμασίες για την ανθρωπότητα, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, η συμβολή της θρησκείας και της Εκκλησίας δεν έχει μόνον υπαρξιακή σημασία και δεν περιορίζεται στο πλήρωμά της. Συναρτάται ευθέως με την πολιτική της φροντίδας και του ανθρωπισμού και διανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων μας. Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής είναι το στοίχημα που νοηματοδοτεί τις σχέσεις των εκκλησιαστικών και των κοσμικών αρχών, σε μια παγκόσμια κοινωνία με ανεξάντλητες δυνατότητες, αλλά και επώδυνες αντιφάσεις.

Η ακάματη και ανιδιοτελής προσφορά στον πλησίον, η συμπόνια για αυτούς που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανάγκης, τους άτυχους και αδικημένους, καθώς και η βαθιά κοινωνική σας ευαισθησία, χαρακτηρίζουν το πολύτιμο έργο σας. Τροφοδοτούν την καταλλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ των κοινωνιών και αίρουν ξεπερασμένες προκαταλήψεις και πολιτισμικά τείχη του παρελθόντος. Έχετε με συνέπεια ταχθεί υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τις οποίες ασπάζεται και υπερασπίζεται και η Ελλάδα. Η αξιακή μας συναντίληψη είναι το θεμέλιο της συνεργασίας μεταξύ του Βατικανού και της χώρας μας και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οι οποίες υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα.

Η πανδημία κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης. Πόσο επίσης αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και η αρωγή μεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα, όπως έχετε επισημάνει, η υγειονομική κρίση συνιστά μια άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας. Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Ο ιός θρέφεται και μεταλλάσσεται από την ανορθολογική άρνηση της πραγματικότητας και τις ανισότητες του πολιτισμού μας.

Γνωρίζουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με τις παρεμβάσεις και τα μηνύματά σας σε διεθνείς συναντήσεις, καθώς και την προτροπή σας προς τα κράτη να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα μέτρα. Όπως έχετε υπογραμμίσει, πρόκειται για ένα εκ των μεγαλύτερων ηθικών ζητημάτων, με αναφορά στη ζωή των επόμενων γενεών, αλλά και με δραματικές συνέπειες στο παρόν, όπως αυτές που βίωσαν η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη και προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα μετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι πρωτοβουλίες σας για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση και η παρουσία σας στη Μυτιλήνη μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του προβλήματος και τη μείζονα ανθρωπιστική του διάσταση. Έχετε επανειλημμένα εκφράσει την ευαισθησία σας για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προσχωρήσει στον διάλογο και τη συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην απάνθρωπη εργαλειοποίησή τους. Έχετε συστηματικά συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων, καθώς και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί. Από την πλευρά της, η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της πολιτικής εκμετάλλευσής τους.

Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Αγία Έδρα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών σε περιοχές όπου κινδυνεύουν και υφίστανται διωγμούς και διακρίσεις. Το Βατικανό έχει ήδη προχωρήσει, στην κατεύθυνση αυτή, σε σημαντικές ενέργειες ανά τον κόσμο και ιδίως στη Μέση Ανατολή. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανικών κοινοτήτων και η διαφύλαξη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εδραίωση του πλουραλισμού και της ανεκτικότητας.

Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξή σας, ώστε αυτή να παραμείνει ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας και ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσβάσιμο σε όλους.

Αγιώτατε,

Η οικουμενική πνευματική σας ακτινοβολία και η πολυδιάστατη συνεισφορά σας στην οικοδόμηση ενός πολιτισμού της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, μας εμπνέουν τον πιο βαθύ σεβασμό. Προσωπικά και εκ μέρους του ελληνικού λαού εύχομαι υγεία και μακροημέρευση σε σας και τους φιλοξενούμενους, καθώς και ενδυνάμωση της πίστης και ενότητα της Χριστιανοσύνης».

Το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα την Κυριακή

Αύριο Κυριακή, ο Πάπας θα μεταβεί στη Μυτιλήνη, όπου και θα επισκεφθεί πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου στις 16:45 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 19:00 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος θα τελέσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Ποντίφικα στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Την Δευτέρα ο ποντίφικας θα δεχθεί την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Αποστολική Νουντσιατούρα και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχει θα έχει συνάντηση με τους νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Μαρούσι.

Στις 11:15 πρόκειται να γίνει αποχαιρετιστήρια τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», για την αναχώρηση του Ποντίφικα για την Ρώμη.

Δείτε εικόνες από την άφιξή του:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ