ΕΛΛΑΔΑ

Από 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός των παιδιών - Γιατί στους τρεις μήνες η τρίτη δόση

Από 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός των παιδιών -  Γιατί στους τρεις μήνες η τρίτη δόση
INTIME

«Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – 50 - εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτείνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή Δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

Όπως είπε, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον είναι:

  1. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  2. Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  3. Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δοθούν απαντήσεις.

Σε σχέση με την μεταδοτικότητα, το εθνικό ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης είπε η κυρία Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας πως με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του ιού, με παραλλαγή Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, μέχρι σήμερα ξέρουμε πως αυτός σε κάποιο βαθμό παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η θέση πολλών ειδικών είναι παρόμοια, πως είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε αισιόδοξο στοιχείο, που αντιρροπεί τον όποιο πανικό δημιουργείται.

Ομόφωνη η απόφαση για τρίτη δόση στους τρεις μήνες

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται, η οποία αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων με βάση τεκμηριωμένη μελέτη από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα.

Όπως είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξαιτίας της διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και του χειμώνα, επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα αποφάσισε τη χορήγηση σε όλους άνω των 18 ετών στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και λοίμωξης και όχι σε έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.

Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του ιού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης, ότι η άποψη πως η ανοσία των εμβολίων χάνεται μετά από τρεις μήνες είναι λανθασμένη.

Ο εμβολιασμός προκαλεί κυτταρική ανοσία που συνεχίζει να αυξάνει και να ωριμάζει ακόμα και αν τα αντισώματα μειώνονται. Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε, τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Στις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει της Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε 75 περιοχές της χώρας.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία:

Παίδων Αγία Σοφία
Παίδων Πεντέλης
Ασκληπιείο Βούλας
Κέντρο Υγείας ''Αγία Σοφία'' στον Πειραιά
Κέντρο υγείας Περιστερίου

Αναλυτικές οδηγίες θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr την Παρασκευή, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έλαβε από τον EMA, ενώ η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της κανονικής δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στα ραντεβού πρώτης δόσης έτσι ώστε σε διάστημα λίγων ημερών τα ραντεβού αυτά να προγραμματίζονται.

Σήμερα είναι δεσμευμένα από την Πέμπτη έως και την Κυριακή περισσότερα από 75.000 ραντεβού που θα αρχίσουν σταδιακά να απελευθερώνονται από αύριο το βράδυ.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 15.040.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.153.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 71% του γενικού πληθυσμού και 82,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, δηλαδή το 63,8% του γενικού πληθυσμού και το 73,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 67,5% του γενικού πληθυσμού και 77,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 34.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 25.400 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 296 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 12.630 εμβολιασμοί εκ των οποίων 5.238 στα ιατρεία και 7.392 εμβολιασμοί κατ οίκον.

Στοιχεία για την αναμνηστική δόση

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.730.960, ποσοστό 85,7%, επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν πραγματοποιηθεί 1.710.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 30% των δικαιούχων και 1.282.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 22,4%. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 73,5%, ενώ κάτω των 60 ετών το 37,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 72%. Στην ηλικιακή ομάδα, 80-84, το 80%, στους 75-79, το 82%, στους 70-74, το 76%, στους 65-69, το 69,4% και στους 60-64, το 66,7%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για την τρίτη δόση έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000 ραντεβού.

Ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ αναφέρθηκε τέλος στις αλλαγές που έχουν γίνει, όπως στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο από τις 5 ημέρες που θα μπορούσε να διατηρηθεί σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς, αυτή τι στιγμή διατηρείται σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς για ένα μήνα, και έχει παραταθεί η ημερομηνία λήξης του εμβολίου από τους 6 μήνες στους 9 μήνες. Παραμένει όμως, όπως είπε, το επιχειρησιακό και διαχειριστικό πρόβλημα των πολλαπλών δόσεων, το οποίο ισχύει και για τα παιδιατρικά. Σημείωσε ότι από ένα φιαλίδιο έχουμε 10 δόσεις εμβολίου, οι οποίες θα πρέπει να καταναλωθούν εντός 12 ωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ