ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Απόλυτη αναγκαιότητα για τρίτη δόση - Γιατί στους τρεις μήνες

Θεοδωρίδου: Απόλυτη αναγκαιότητα για τρίτη δόση - Γιατί στους τρεις μήνες
Θεοδωρίδου: Απόλυτη αναγκαιότητα για τρίτη δόση - Γιατί στους τρεις μήνες INTIME

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αντί τους έξι, εξήγησε η πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημείωσε δε πως η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη, τονίζοντας πως υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για την τρίτη δόση και όχι υπερβολή στην σύσταση να γίνεται τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, επικαλούμενη και τις τελευταίες οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται, είπε πως αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων με βάση τεκμηριωμένη μελέτη από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα.

Όπως είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξαιτίας της διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και του χειμώνα, επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα αποφάσισε τη χορήγηση σε όλους άνω των 18 ετών στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και λοίμωξης και όχι σε έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης, ότι η άποψη πως η ανοσία των εμβολίων χάνεται μετά από τρεις μήνες είναι λανθασμένη.

Ο εμβολιασμός προκαλεί κυτταρική ανοσία που συνεχίζει να αυξάνει και να ωριμάζει ακόμα και αν τα αντισώματα μειώνονται. Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε, τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε.

Όσον αφορά τα πρώτα δεδομένα για την ασφάλεια χορήγησης της 3ης δόσης στο τρίμηνο, είπε πως δεν δείχνει να διαφοροποιείται, είτε το εμβόλιο γίνει στους τρεις, στους τέσσερις, ή στους έξι μήνες. Η ίδια χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο το σενάριο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και είπε ότι αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να το πούμε με σιγουριά. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ο ιός με τις μεταλλαξεις του παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό την ανοσία, σε άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί.

Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του ιού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ