ΕΛΛΑΔΑ

Όμικρον vs Δέλτα: Η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει - Προκαλεί πολλαπλάσια κρούσματα και επαναλοιμώξεις

Όμικρον vs Δέλτα: Η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει - Προκαλεί πολλαπλάσια κρούσματα και επαναλοιμώξεις
Τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σε αντιπαραβολή, μάλιστα με τη μετάλλαξη Δέλτα AP Photo/Charles Krupa

Τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε και στη χώρα μας, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σε αντιπαραβολή, μάλιστα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, «η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον».

Ξεκινώντας την ενημέρωση, σημείωσε πως «η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές» και αναφέρθηκε στον παγκόσμιο συναγερμό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – 50 - εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτείνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά, η παραλλαγή Δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας»

Όπως είπε, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον είναι:

  1. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  2. Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  3. Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δοθούν απαντήσεις.

Σε σχέση με την μεταδοτικότητα, το εθνικό ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης είπε η κυρία Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας πως με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του ιού, με παραλλαγή Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, μέχρι σήμερα ξέρουμε πως αυτός σε κάποιο βαθμό παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η θέση πολλών ειδικών είναι παρόμοια, πως είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε αισιόδοξο στοιχείο, που αντιρροπεί τον όποιο πανικό δημιουργείται.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε, τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε σε άλλο σημείο.

Παπαευαγγέλου: Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες εξέφρασε, εξάλλου και η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία της για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντί της.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θεωρεί απίθανo η νέα παραλλαγή να αποδειχθεί τόσο σοβαρή.

Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επεσήμανε.

Ακόμη, εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια -όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον- «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά -όπως τονίζει - σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.

Αισιοδοξία ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επεσήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόσθεσε πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».

Ωστόσο, όπως είπε, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».

Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου.

Η Όμικρον δείχνει να είναι πολύ μεταδοτική

Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, τονίζει, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει:

«Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα , γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ