ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο μικροσκόπιο για «ύποπτα» κρούσματα τρεις περιοχές στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο μικροσκόπιο για «ύποπτα» κρούσματα τρεις περιοχές στην Ελλάδα
Tα πρόσφατα θετικά δείγματα που έχουν συλλεχθεί στην Ελλάδα και δείχνουν την μετάλλαξη Όμικρον, επανεξετάζονται ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιδημιολόγων έχουν μπει τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Καθώς οι ειδικοί συμφωνούν για την ταχεία μεταδοτικότητα της παραλλαγής και η επικράτησή της θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, τα πρόσφατα θετικά δείγματα που έχουν συλλεχθεί και δείχνουν την Όμικρον, επανεξετάζονται, ενώ η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα έχουν τεθεί σε στενή υγειονομική επιτήρηση.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, τα δείγματα αναλύονται συγκεκριμένα, από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών:

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε εξέταση όλων των πρόσφατων δειγμάτων σε Αθήνα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη και θα τα αλληλουχήσουμε όλα» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.

Άλλωστε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σχολίασε ότι σε μια περίπου εβδομάδα θα έχουμε εικόνα για το πόσο μεταδοτική είναι, το πόσο σοβαρή νόσο κάνει, για το πόσο προσβάλλονται οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί. «Αυτή τη στιγμή με τα κρούσματα που έχουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Διαδοχικά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων

Την ίδια στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, δεν δίνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αφού τα «μαύρα» ρεκόρ των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με τα χθεσινά στοιχεία, ενώ ελάχιστη βελτίωση εμφανίζουν οι αριθμοί στους υπόλοιπους σκληρούς δείκτες.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: 7.009 νέα κρούσματα, 99 θανάτους σε ένα 24ωρο, καθώς και 697 διασωληνωμένους.

Η επιδημιολογική έκθεση αναλυτικά:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.009, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.604 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 560 (80.34%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19.66%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.571 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή +6.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 436 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).».

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 2.156 κρούσματα και 1.048 αντίστοιχα.

Κορωνοϊός: Σε συνεχή περιδίνηση η Αττική με 2.156 νέες λοιμώξεις - 1.048 στη Θεσσαλονίκη

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στα λύματα

Πιο αισιόδοξα πάντως, είναι τα μηνύματα για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, όπου παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις σε οκτώ από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν επίσης σε πέντε από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ, την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου σε σχέση με την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021.

Καθαρή μείωση του ιικού φορτίου παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο (-42%), στη Λάρισα (-44%), στα Ιωάννινα (-68%), στην Πάτρα (-69%) και στον 'Αγιο Νικόλαο (-73%), ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-19%), στην Ξάνθη (-27%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%).

Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Κέρκυρα (+9%), στο Ηράκλειο (-4%), στο Βόλο (-7%), στα Χανιά (-8%) και στην Αττική (-10%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ