ΕΛΛΑΔΑ

Χαιρετίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος την επιστροφή των εβραϊκών αρχείων

Χαιρετίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος την επιστροφή των εβραϊκών αρχείων
Πρόκειται για αρχεία των Ελληνικών Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και κυρίως της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τον σοβιετικό στρατό, τον Μάιο του 1945, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα (Φωτογραφία αρχείου από το Γ’ Εβραϊκό Νεκροταφείο Αθηνών) INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Την ικανοποίηση του για την επιστροφή των προπολεμικών εβραϊκών αρχείων στην Ελλάδα -που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι!», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε σημερινή του ανακοίνωση για την απόφαση επιστροφής των προπολεμικών εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα στη χώρα μας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις «καίριες ενέργειές του» και «όλους όσοι εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της επιστροφής».

Πρόκειται για αρχεία των Ελληνικών Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και κυρίως της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «απ' όπου οι Ναζί, στις 11.7.1942, υφάρπαξαν αρχεία, βιβλία και λατρευτικά αντικείμενα από 30 Συναγωγές της Θεσσαλονίκης, από βιβλιοθήκες και από τα Κοινοτικά ιδρύματα. Τα αρχεία αυτά μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τον σοβιετικό στρατό, τον Μάιο του 1945, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα», επισημαίνει «με απέραντη συγκίνηση» το ΚΙΣΕ και χαιρετίζει τη σχετική απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ένας μακροχρόνιος και δύσκολος αγώνας της Ελληνικής Διπλωματίας και του Ελληνικού Εβραϊσμού φαίνεται να ευοδώνεται χάρη στις καίριες ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας επίτευγμα που αφορά στην ιστορία της χώρας μας», επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.

«Στην επετειακή χρονιά των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η ιστορία μας επιστρέφει σπίτι, επιτέλους! Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό τα αρχεία αυτά φωτίζουν την ιστορική διαδρομή του, ιερά κειμήλια στα οποία καταγράφεται το φως της ζωής και το σκοτάδι της λεηλασίας και του Ολοκαυτώματος. Η απόδοσή τους θα σημάνει δικαιοσύνη και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τόπου του αλλά δεν υπάρχει πια, εκείνο των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου», υπογραμμίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, όπως τονίζεται, «θα αποτελέσει την ιδανική εστία για την ευλαβική εναπόθεσή τους, αλλά και για την αξιοποίησή τους από ερευνητές, καθώς η πρόσβαση στα Αρχεία θα εξασφαλιστεί μέσα από σύγχρονες μεθόδους έρευνας και αναζήτησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ