ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες αφήνονται ελεύθεροι από τα hot spots Χίου και Μόριας

Πρόσφυγες αφήνονται ελεύθεροι από τα hot spots Χίου και Μόριας
Eurokinissi

Έχοντας συμπληρώσει τις 25 ημέρες, που αποτελούν το ανώτατο όριο κράτησης, πρόσφυγες από τα hot spots της Λέσβου και της Χίου αφήνονται σταδιακά ελεύθεροι, χωρίς ωστόσο να έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους», η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα με έναν αριθμό προσφύγων που συμπλήρωσε τις 25 μέρες παραμονής στα hot spots να παίρνει στα χέρια του το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», με το οποίο μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερα εκτός των δομών. Μέχρι βέβαια να εξεταστούν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται.

Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, οι υπό διοικητικό περιορισμό πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν στην ανοιχτή δομή του Δήμου, στο Καρά Τεπέ, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.

Στη Χίο, αντίθετα, οι ανοιχτές δομές είναι περιορισμένης δυνατότητας και η διανυκτέρευση στην κλειστή δομή της ΒΙΑΛ φαντάζει ως μοναδική επιλογή.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από χθες έως και σήμερα, Τρίτη, στις 09.00 το πρωί αποβιβάσθηκαν 106 πρόσφυγες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Κανένας στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 66 στη Σάμο.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, μόνο στη Σάμο και συγκεκριμένα 52 ατόμων. Στη Λέσβο και στη Χίο δηλώνεται πως δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες καταγεγραμμένοι πριν την 20η Μαρτίου.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, στα hot spots των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στη Μόρια της Λέσβου 3.771, στη Χίο 1.957 και στη Σάμο 595. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spots συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση, στην Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 54.062 πρόσφυγες, εκ των οποίων 29.284 στη Β.Ελλάδα -10.257 εντός καταυλισμού στην Ειδομένη-, 14.906 στην Αττική -στο λιμάνι του Πειραιά 3.286 και στον Σκαραμαγκά 1.650.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ