ΕΛΛΑΔΑ

Οικονόμου: Στη φάση που βρισκόμαστε δεν μελετούμε καινούρια μέτρα ενόψει εορτών

Οικονόμου: Στη φάση που βρισκόμαστε δεν μελετούμε καινούρια μέτρα ενόψει εορτών
INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την ανάγκη σχολαστικής τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού ενόψει των Χριστουγέννων επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των εξελίξεων στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και εν μέσω νέων δεδομένων από σήμερα στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.  

«Ενόψει εορτών επιβάλλεται σχολιαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας και συχνός έλεγχος. Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας την ανάγκη για υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

Επισημαίνοντας ότι παρατάθηκε όλη την εβδομάδα η διάθεση των δωρεάν self test στους ενήλικες προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός έλεγχος της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ατόμου που νόσησε από κορωνοϊό 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Από τον ΕΟΔΥ έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε κανένα θάνατο ατόμου που νόσησε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης. Επιστημονικές μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν στους άνω των 50 ετών ότι η αναμνηστική δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση και για την 1η και για την 3η δόση», συνέχισε ενώ ανέφερε πως την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων», τόνισε και ανέφερε αναλυτικά τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

Επίσης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2022. Είπε ότι αποτελεί κομβικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλή έξοδο από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων.

«Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στόχος μας είναι να μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο και ευημερία για όλους. Στόχος μας είναι χιλιάδες άνεργοι να βρουν καλή εργασία και τον επόμενο χρόνο όπως το 2021. Στοχεύουμε σε ένα κράτος που κάνει άλματα. Απλώνουμε προστατευτικό δείκτη κοινωνικής προστασίας. Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα έχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα», υπογράμμισε.

Τέλος μίλησε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Δήλωσε ότι ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα παραμείνει ανοικτή για τις επόμενες 50 ημέρες. «Η κυβέρνηση προσφέρει έμπρακτα αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής», υπογράμμισε.

«Στη φάση, που βρισκόμαστε τώρα δεν μελετούμε νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν στην υποχρεωτικότητα, είτε αφορούν άλλου τύπου περιορισμούς», υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών κατά το σημερινό briefing. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων, η συνέχιση της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η αξιοποίηση των εργαλείων, που έχουμε για το συχνό testing είναι οι βασικοί παράμετροι και τα εφόδια, που έχουμε στα χέρια μας για να κυλήσει ομαλά η περίοδος των Χριστουγέννων, που είναι σημαντική για κοινωνικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς λόγους προς όφελος του πολίτη.

Ερωτηθείς για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο της ΔΙΣ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως αντικείμενο της επαφής των δύο πλευρών είναι το ζήτημα της πανδημίας, αλλά και θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, ενώ υπενθύμισε πως βρίσκεται εν ισχύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που αφορά το καθεστώς με το οποίο πρέπει να γίνεται η προσέλευση των πιστών στις θρησκευτικές λειτουργίες.

Σε ερώτηση για το πως υποδέχεται η κυβέρνηση την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «πρόκειται για μία διαδικασία, που αφορούσε το Κίνημα Αλλαγής, και η δημοκρατική νομιμοποίηση της μέσω της συμμετοχής της κοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες και συνεχάρη το Νίκο Ανδρουλάκη. Προσδοκούμε μία αντιπολίτευση δημιουργική, με προτάσεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την δουλειά της, συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε ημέρα έως τις επόμενες εκλογές και να παράγει έργο για να δυναμώνει την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο». Σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει ήδη προγραμματιστεί ραντεβού του πρωθυπουργού με το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως θα προγραμματιστεί κάποια επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες το επόμενο χρονικό διάστημα, σχολιάζοντας πως είναι απόλυτα φυσικό να συναντηθούν ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τελείως αβάσιμες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης βάσει των οποίων μειώνονται τα κονδύλια για το ΕΣΥ, συμπληρώνοντας ότι «είτε δεν έχουν διαβάσει τον προϋπολογισμό, είτε συνειδητά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα». Τόνισε, δε, ότι τα κονδύλια για το ΕΣΥ είναι περισσότερα και διευκρίνισε πως «αυτό, που διαφοροποιείται είναι η έκτακτη επιχορήγηση του προϋπολογισμού, η οποία για αυτό και λέγεται έκτακτη. Η Ελληνική Πολιτεία μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ».

Τέλος και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε: «Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της περιοχής μας είναι πάγιες και γνωστές και εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Σαφής, επίσης, είναι και η ενιαία τοποθέτηση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη στάση όλων όσο παρεκκλίνουν από το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, είτε στην περιοχή μας, είτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ