ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Δύο δόσεις στα παιδιά - Υπό εξέταση τρίτη δόση για 16-18 ετών

Εμβολιασμός: Δύο δόσεις στα παιδιά - Υπό εξέταση τρίτη δόση για 16-18 ετών
INTIME

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που ξεκινάει και στη χώρα μας και τις παρενέργειες που έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19

Η κυρία Θεοδωρίδου αρχικά υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών και θα τα βοηθήσουν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα. Παράλληλα, θα προστατεύσει τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους, τόνισε.

Υπενθύμισε ακόμα πως η αύξηση του αριθμού εμβολιασμένων συντελεί σημαντικά και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά περιέχει το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Πραγματοποιείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση νόσησης, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, εξήγησε.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στους εμβολιασμούς των παιδιών με τα κλασικά εμβόλια έναντι άλλων ασθενειών.

«Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού που να εμποδίζει τον εμβολιασμό από τα κλασικά εμβόλια του εθνικού χρονοδιαγράμματος», είπε.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, δηλαδή πυρετός και τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν μικροί αλλά υπαρκτοί κίνδυνοι», τόνισε.

Συγκεκριμένα ανέφερε τον κίνδυνο του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), λέογοντας πως μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση.

Σημείωσε ακόμα πως μόλις δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα στην Σκωτία για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα.

«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», τόνισε.

Αναφορικά με όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη χορήγηση τρίτη δόσης στους άνω των 18 ετών και αν αυτό γίνει και για τους ανήλικους, είπε πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως ο FDA ενέκρινε την τρίτη δόση στα παιδιά 16-17 ετών και πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις μετά από αξιολόγηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως:

«Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης, να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».

Για τους νοσήσαντες σημείωσε ότι μπορεί να γίνει διπλός εμβολιασμός και να χρειαστεί μετά από άλλους 3 ή 6 μήνες και δεύτερη δόση.

Μετάλλαξη Όμικρον

Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, όπως ότι η νοσηλεία των ασθενών είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη.

Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν - προς το παρόν τουλάχιστον - ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα. Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου, έσπευσε να πει ότι αυτά αφορούν την μελέτη μικρού αριθμού ασθενών, 42 για την ακρίβεια οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα βρέθηκαν τυχαία να έχουν covid, αλλά κανείς από αυτούς δε χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Συνεχίζοντας για την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή, είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές.

Επίσης όπως είπε, η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

«Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους» είπε και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση - την αναμνηστική - καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

Η ίδια είπε, ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού

Ξεπεράσαμε τους 15.800.000 εμβολιασμούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πάνω από 7,2 εκατ. έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, που αντιστοιχεί στο 69,1% του γενικού πληθυσμού, ενώ πάνω από 6,7 εκατ. είναι πλήρως εμβολιασμένοι, που αντιστοιχεί στο 64,7% του γενικού πληθυσμού.

Ποσοστά εμβολιασμού με την πρώτη δόση συν τα ραντεβού:

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό είναι 83%

Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το ποσοστό είναι 80%

Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το ποσοστό είναι 91,7%

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το ποσοστό είναι 86%

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το ποσοστό είναι 89,4%

Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το ποσοστό είναι 86,6%

Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το ποσοστό είναι 84%

Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το ποσοστό είναι 81,3%

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το ποσοστό είναι 79,6%

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το ποσοστό είναι 76,7%

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το ποσοστό είναι 71,4%

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το ποσοστό είναι 73,2%

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το ποσοστό είναι 73,5%

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το ποσοστό είναι 70,9%

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 το ποσοστό είναι 51%

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το ποσοστό είναι 35,3%

Όσον αφορά τα παιδιά και την πλατφόρμα που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι περισσότερα από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Σήμερα η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων για τα παιδιά και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου.

Για τους άνω των 60 ετών, που είχαν και το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού, μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας προγραμματίστηκαν 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης, που αντιστοιχεί στο 86,4%.

Τέλος, σχετικά με την αναμνηστική δόση ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πάνω από 2 εκατ. έχουν κάνει την τρίτη δόση, με τους άνω των 60 ετών να φτάνουν σε ποσοστό 85% και τους κάτω των 60 ετών στο 53,6%.

Επίσης, για τα ραντεβού επεσήμανε ότι δίνεται προτεραιότητα στους άνω των 60 ετών που κλείνουν το 7μηνο και πρόκειται να λήξει το πιστοποιητικό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ