ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Τι είναι το σύστημα Hawala που χρησιμοποιούν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών

Αποκλειστικό: Τι είναι το σύστημα Hawala που χρησιμοποιούν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών
Ένα ιδιόμορφο οικονομικό σύστημα ώστε να αποφεύγουν τα τραπεζικά ιδρύματα

Ένα ιδιόμορφο οικονομικό σύστημα ώστε να αποφεύγουν τα τραπεζικά ιδρύματα και άρα να μην αφήνουν πίσω τους κανένα οικονομικό «αποτύπωμα» που θα τους πρόδιδε, εφάρμοζε το κύκλωμα των διακινητών μεταναστών που συνελήφθη στην Αθήνα.

Οι πληρωμές που ήταν απαραίτητες πραγματοποιούνταν με αυτό το άτυπο σύστημα ανταλλαγής χρημάτων γνωστό ως «χαβάλα»
Πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπων σε διαφορά μέρη του κόσμου οι οποίοι διακινούν χρήματα χωρίς να μεσολαβούν τράπεζες.
Η αρχή στην οποία βασίζεται η λειτουργία του, είναι ότι τα χρήματα δεν βγαίνουν ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα όταν ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και ο μεσολαβητής ειδοποιεί συνάδελφο του στην χώρα του εξωτερικού ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα. Η συναλλαγή βασίζεται σε μία επικοινωνία με κωδικούς.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο σύστημα είναι το χαμηλό κόστος και η δυσκολία ανίχνευσης της μεταφοράς των χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Grecce οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Aσφαλείας Αθηνών όταν συνέλαβαν τα βασικά μέλη της οργάνωσης εντόπισαν σε κινητά τηλέφωνα συνομιλίες που έδειχναν ακριβώς αυτή τη διαδρομή των χρημάτων με σκοπό τη παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα σε χώρες του βορρά.

haVALA_1.jpg

Χαρακτηριστικά όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ντοκουμέντο υπάρχει άτομο το οποίο το Μάιο έστειλε μήνυμα στον αρχηγό ότι του στέλνει 55 χιλιάδες αφγανικές ρουπίες μέσω του συστήματος « χαβάλα»με κωδικό 194. Ένα μήνα μετά, στέλνει ξανά μήνυμα στον αρχηγό ότι του στέλνει 100 ευρώ μέσω του συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος με κωδικό 205.
Κεντρικό πάντως ρόλο παίζει ένας Αφγανός με το όνομα « χαμπίμπι» και σε αυτόν στέλνουν μηνύματα από Τουρκία όσοι θέλουν να μπουν παράνομα στη χώρα. Χαρακτηριστικά ένας παράτυπος μετανάστης ρωτά: « 20 άτομα είμαστε.Θα μου πεις ποσα λεφτά το άτομο;» και η απάντηση αναφέρει «..950 ευρώ το άτομο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ