ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ζακ - Μάρτυρας υπεράσπισης: Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν

Δίκη Ζακ - Μάρτυρας υπεράσπισης: Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν
Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι αστυνομικοί είχαν λάβει σήμα για περίπτωση ληστείας με το δράστη να κρατάει μαχαίρι

Υπέρ των ενεργειών των κατηγορούμενων αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, που δέχθηκε σφοδρή επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2018 στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος τάχθηκαν δυο μάρτυρες αστυνομικοί καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Μάλιστα όπως τόνισε ο ένας εξ αυτών, αστυνομικός και τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών, οι συνάδελφοί του λειτούργησαν όχι μόνο ενδεδειγμένα αλλά χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι αστυνομικοί είχαν λάβει σήμα για περίπτωση ληστείας με το δράστη να κρατάει μαχαίρι.

«Αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση και αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί» είπε και επεσήμανε «Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεση τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν».

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν… λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση.

Πολιτική Αγωγή: Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτά που βλέπουν;

Μάρτυρας: Πάντα ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα…

Πολιτική Αγωγή: Δηλαδή έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολιτική Αγωγή: Να τον χτυπήσουν ; Γνωρίζετε ποτέ πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι

Πολιτική Αγωγή: Ότι παραδόθηκε στο διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολιτική Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: Βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος επίσης δεν ήταν παρών στο περιστατικό. «Έχουμε σήμα για ένα άτομο με μαχαίρι. Το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό. Το άτομο αυτό ήταν κάτω και μετά αφού τον δένει ο τραυματιοφορέας σηκώνεται και παίρνει ένα κομμάτι τζαμί» ανέφερε.

Πρόεδρος: Γιατί δεν συνελήφθη πριν του δέσει το κεφάλι του ο τραυματιοφορέας;

Μάρτυρας: Έκαναν καλά. Ήταν ένας ματωμένος άνθρωπος

Πολιτική Αγωγή: Στο επόμενο στάδιο η χειροπέδηση που έγινε σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν έναν πάνοπλο ήταν αναγκαία τόση βία;

Μάρτυρας: Έχει σηκωθεί και με ένα τζάμι κυνηγά τον τραυματιοφορέα. Σε αυτή την κατάσταση πήγαν να του περάσουν χειροπέδες. Είχε παθητική αντίσταση.

Ένταση με αίτημα αποβολής δημοσιογράφου

Νωρίτερα, προκλήθηκε ένταση στη δικαστική αίθουσα, όταν η υπεράσπιση κατηγορουμένου υπέβαλε αίτημα αποβολής δημοσιογράφου από την αίθουσα, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποίησε «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης», ζητώντας μάλιστα από την έδρα να υποδείξει στους δημοσιογράφους τον τρόπο εργασίας τους.

«Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι αυτός της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα γίνονται στη δίκη. Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» είπε ο δικηγόρος ζητώντας την αποχώρηση δια παντός από τη δικαστική αίθουσα του δημοσιογράφου.

Ο συντάκτης του Press Project που στοχοποιήθηκε, προσήλθε λίγο αργότερα στην αίθουσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου και ότι είναι ανεπίτρεπτο να ζητείται η αποβολή του επειδή αυτά που γράφει δεν είναι αρεστά στην υπεράσπιση. «Γράφω αυτό που πιστεύω και καθημερινά παίρνω το ρίσκο, αλλά το να αποβληθώ από την αίθουσα αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου» υποστήριξε ο Κ. Πουλής.

Αυτονόητα, το δικαστήριο απέρριψε το εν λόγω αίτημα με την επισήμανση της πρόεδρου: «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα». Την απόρριψη του αιτήματος πρότεινε νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας: «Πρέπει να υπάρχουν δημοσιογράφοι στο χώρο. Τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ’ έγκληση διωκόμενα. Ευχή και παράκληση να σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, το θεσμό της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ