ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου ΠΟΥ για την Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη μετάλλαξη

Σήμα κινδύνου ΠΟΥ για την Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη μετάλλαξη
Τη δυναμική εξάπλωσης της Όμικρον με ιλιγγιώδη ταχύτητα αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται ήδη σε τροχιά επικράτησης AP Photo/Alberto Pezzali

Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού, δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προεδοποιώντας πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να φέρει στα όριά τους τα απροετοίμαστα συστήματα Υγείας. 

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή [του SARS-CoV-2]» επισήμανε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την παραλλαγή Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα» προειδοποίησε.

Ήδη στη Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 φέτος, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 83% την τελευταία εβδομάδα, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, όπως έγινε παράλληλα σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε, επίσης, ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά» επέμεινε.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής».

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν» προσέθεσε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της [εμβολιαστικής] ανισότητας» υπογράμμισε.

«Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά [εμβολιασμού] μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε.

«Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου» κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη.

Αύξηση 83% στα κρούσματα στην Αφρική την τελευταία εβδομάδα

Η Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 φέτος, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 83% την τελευταία εβδομάδα, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, επισημαίνει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 στην ήπειρο αυτή τη στιγμή διπλασιάζεται κάθε πέντε ημέρες, το μικρότερο χρονικό πλαίσιο που έχει αναφερθεί φέτος.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική ενθαρρύνουν τις ιικές μεταλλάξεις, όπως τη νέα παραλλαγή Όμικρον, να εξαπλωθούν, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας. Η ήπειρος δυσκολεύτηκε να αποκτήσει εμβόλια έως πρόσφατα και βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις για τη διανομή τους, μεταξύ άλλων την έλλειψη πόρων, προσωπικού και εξοπλισμού.

Έως χθες, Δευτέρα, μόνο 20 αφρικανικές χώρες είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters.

«Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι θάνατοι και η σοβαρή νόσηση θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στο τωρινό κύμα, όμως η αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμών στην Αφρική σημαίνει πως και οι δύο αυτοί δείκτες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο απ όσο θα έπρεπε», δήλωσε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Η Αφρική κατέγραψε περισσότερα από 196.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, αριθμός υψηλότερος από τα περίπου 107.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, αναφέρει, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 1.000 την εβδομάδα στο τέταρτο πανδημικό κύμα.

Με τους τωρινούς ρυθμούς, η Αφρική θα χρειαστεί έως τον Μάιο του 2022 προκειμένου να φθάσει στο 40% της εμβολιαστικής κάλυψης και τον Αύγουστο του 2024 για να επιτύχει το 70%, τονίζει ο ΠΟΥ.

ΠΟΥ: Η «εικόνα» για τα εμβόλια

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφαίνεται ότι διαδίδεται περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση και μετάδοση.

Στην τελευταία τεχνική έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση παραμένουν πολύ τμηματικά τα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή, η οποία είναι έως σήμερα παρούσα σε 63 χώρες.

Η πιο γρήγορη μετάδοση της Όμικρον διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει επί του παρόντος -ελλείψει επαρκών δεδομένων- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο».

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα και αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια» τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech -που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ