ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Η Κρήτη είναι η μόνη περιοχή που δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Η Κρήτη είναι η μόνη περιοχή που δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο
Στην Αττική, σύμφωνα τον κ. Θωμαϊδη με καταγράφεται σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα INTIME

Για το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη μίλησε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, τονίζοντας πως είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου δεν έχει μείωση, ενδεχομένως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Πάει ανάποδα» από τις υπόλοιπες περιοχές και ενδεχομένως στο νησί να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Στην Αττική, σύμφωνα τον κ. Θωμαϊδη με καταγράφεται σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Οι αναλύσεις του καθηγητή δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ύφεση του κύματος ενώ οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συνέχισε λέγοντας πως οι λοιμώξεις αυξάνονται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και από την άλλη η Όμικρον φαίνεται πως μεταδίδεται ταχύτατα και δεν λαμβάνει υπόψιν τον εμβολιασμό στην τρέχουσα κατάσταση.

Με την τρίτη δόση εμβολίου σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, αυξάνεται σημαντικά η προστασία και ως προς την Όμικρον και συνεπώς θα πρέπει να «τρέξει» ο εμβολιασμός για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση την επόμενη περίοδο.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του κ. Παυλάκη για κλείσιμο σχολείων και μέτρα στην εστίαση, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε ότι είναι πολύ φυσιολογικό να ακούγονται από έναν επιστήμονα της υγείας του διαμετρήματός του κ. Παυλάκη ωστόσο ο ίδιος δεν είναι σε θέση να πει εάν θα ληφθεί το ένα ή το άλλο μέτρο, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι όπως η αγορά αλλά και η συνολική ψυχική υγεία στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ