ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων τα Χριστούγεννα - «Καμπανάκι» Παυλάκη για πρόσθετα μέτρα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων τα Χριστούγεννα - «Καμπανάκι» Παυλάκη για πρόσθετα μέτρα
Ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προτείνει περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης καθώς εκτιμά πως τίποτα δεν σταματά τον κορωνοϊό πέραν από τον περιορισμό των ανθρώπινων επαφών, ενώ έκανε λόγο και για «τσουνάμι» κρουσμάτων. ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τον συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων προειδοποιούν πως είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον αυστηρότερων μέτρων.

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προτείνει περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης καθώς εκτιμά πως τίποτα δεν σταματά τον κορωνοϊό πέραν από τον περιορισμό των ανθρώπινων επαφών, ενώ έκανε λόγο και για «τσουνάμι» κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ: «Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε πως αν κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσουν να ανακόψουν τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό.

Ακόμη, σημείωσε πως δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».

«Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά» συνέχισε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

Οι προβλέψεις για τα θύματα μέχρι το Πάσχα - «Δεν αρκούν τα εμβόλια»

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000.

Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Αυξημένο testing και αυστηρή τήρηση των μέτρων

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα υπάρξουν και στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική επικεντρώνεται στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο αυξημένο testing και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ισχυρή και αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από την επιστημονική έρευνα με την υπογραφή και του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία αποτέλεσε και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με το βλέμμα στις γιορτές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να «στεγανοποιήσει» τη χώρα, υποχρεώνοντας από την Κυριακή τους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα –εμβολιασμένους και μη– να επιδεικνύουν στις αρχές αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών.

Πάντως οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα αλλάξουν. Οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο σπίτι, αφού δεν μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμένους ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να υποβληθούν σε testing πριν παραβρεθούν σε κάποια εορταστική εκδήλωση. Με αυτό τον τρόπο από τη μία θα αποφευχθεί η πιθανότητα νόσησης και από την άλλη θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους διάφορα σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ετσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα απαιτούμενα τεστ από δύο σε τρία την εβδομάδα για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να εισέλθουν στη δουλειά τους.

Επίσης συζητείται οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται στα καταστήματα με τεστ 24 και όχι 48 ωρών που ισχύει σήμερα, ενώ εξετάζεται να τους απαγορευθεί η είσοδος και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Σε ό,τι αφορά τους 60 ετών, όσοι μέσα σε επτά μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους δεν προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει. Σημειώνεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα - Οι κόκκινες περιοχές

Περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο ζουν πλέον στον ρυθμό της μετάλλαξης Όμικρον. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου τα επίσημα κρούσματα της πλέον μεταδοτικής παραλλαγής του ιού ανέρχονται πλέον σε 10, ενώ επιπλέον εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη.

Το τέταρτο κύμα πανδημίας που καλύπτει τη χώρα μας είναι ορατό στον Επιδημιολογικό Χάρτη, όπου οι περιοχές που καταγράφονται σε «βαθύ κόκκινο» ανέρχονται πλέον σε 26, μετά τη χθεσινή προσθήκη της Λακωνίας.

Μόνο η Πέλλα κατέγραψε μείωση του επιδημιολογικού της φορτίου με αποτέλεσμα να «πέσει» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο».

Στο μεταξύ τo τέταρτο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να «αντικατοπτρίζεται» σε υψηλές τιμές στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 θανάτους ασθενών το τελευταίο 24ωρο, ενώ 683 είναι οι διασωληνωμένοι και αυξάνονται οι νέες νοσηλείες. Στα 4.801 τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.93 (95% ΔΕ: 0.86 - 1.02).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ