ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γιορτές υπό τη σκιά της Όμικρον - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: Γιορτές υπό τη σκιά της Όμικρον - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
Μπορεί φέτος τα Χριστούγεννα να μην έχουμε τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν πέρυσι, συνίσταται, όμως και πάλι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια να γίνονται με σύνεση INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χριστούγεννα με κορωνοϊό θα κάνουμε για άλλη μια χρονιά φέτος, με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει στη χώρα μας, να δυσκολεύει τις όποιες προσπάθειες περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και μπορεί φέτος να μην έχουμε τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν πέρυσι, συνίσταται, όμως και πάλι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια να γίνονται με σύνεση.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου η οποία κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, επεσήμανε πως θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον.

«Η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού, και είναι σαφές ότι θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα πέρυσι γιορτάστηκαν με εκτεταμένους ελέγχους και περιορισμένο αριθμό ατόμων (δύο οικογένειες ή μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής φούσκας» στις γιορτές, τονίζοντας πως οι συναναστροφές μας θα έπρεπε να είναι οι ίδιες σε όλες τις περιστάσεις.

Μπορεί φέτος να μην χρειάζεται να στείλουμε sms για την μετάβαση στο γιορτινό τραπέζι και να μην ισχύει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνίσταται, ωστόσο η συστηματική χρήση του self test, ιδίως πριν τις επισκέψεις σε σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

«Ήρθε η ώρα που πάλι για μια ακόμη φορά, πρέπει να σκεφτούμε και τις επιλογές μας. Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται να απομονωθούμε στο σπίτι μας, ή να θυμηθούμε την περσινή κοινωνική φούσκα των λίγων ατόμων που συζητάγαμε εδώ. Όμως λόγω της πιθανής επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, θα πρέπει με βάση τις ανάγκες μας και τη λογική μας, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να σκεφτούμε πού θα επιλέξουμε να πάμε, ποιους θα συναντήσουμε και πόση πιθανή έκθεση αποδεχόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Η χρήση του συχνού τέστινγκ θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε τους αγαπημένους μας, αλλά και να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι», προσέθεσε η ίδια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για λήψη επιπλέον μέτρων ενόψει των γιορτών.

«Δεν χρειάζεται να υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε.

Η καθηγήτρια απηύθυνε έκκληση σε όλους, νοσήσαντες και παιδιά, να εμβολιαστούν και στους ενήλικες να μην καθυστερούν την αναμνηστική τους δόση, αλλά και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Σημαντικό όπλο στα χέρια μας είναι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο, αλλά και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Η προστασία που μας προσφέρει η μάσκα, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις, ούτε από τις παραλλαγές του ιού», υπογράμμισε.

Συνεχίζεται η διανομή των self test ενόψει Χριστουγέννων

με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 την περίοδο των εορτών, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί.

Συγκεκριμένα, από τις 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, ώστε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμη δωρεάν self test θα δικαιούνται οι πολίτες και την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά (3-7 Ιανουαρίου).

Τα δεδομένα για την Όμικρον

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση, στην Ελλάδα μέχρι χθες υπήρχαν 10 κρούσματα της Όμικρον, ενώ σήμερα εντοπίστηκαν άλλα τρία.

«Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες», ανέφερε και επεσήμανε πως η μετάλλαξη ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Ευρώπη, και ήδη προκαλεί πάνω από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Όμικρον φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι έχουν νοσήσει, δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι. «Όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστείτε», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουμε και οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του νέου ιού, και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα προηγούμενα εμβόλια.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων έναντι της Όμικρον

Η ίδια εξήγησε ότι η αναμνηστική δόση και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού προσφέρουν αυξημένη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για την Όμικρον είναι πρόωρα και κάλεσε όλους όσους πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση, να μην αργούν.

«Εμβολιαστείτε δεν κινδυνεύετε από το εμβόλιο, αλλά από τον ιό» σημείωσε.

Όπως είπε, το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η Όμικρον μένει να απαντηθεί όπως και το ερώτημα σε ποιο ποσοστό, μας προστατεύει ο εμβολιασμός από την Όμικρον. Ωστόσο διευκρίνισε ότι μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ