ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ένοχος για τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών ΑΜΕΑ πρώην υπάλληλος ιδρύματος

Θεσσαλονίκη: Ένοχος για τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών ΑΜΕΑ πρώην υπάλληλος ιδρύματος
Ένοχος και σε β' βαθμό για την υπόθεση κακοποίησης τριών παιδιών με νοητική υστέρηση, η οποία αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014 Unsplash/nci

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή καταδικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό, πρώην υπάλληλος ιδρύματος αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, για τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική φυλάκιση 4 ετών, όσο και πρωτόδικα, ενώ ανέστειλε την ποινή επί 4ετία υπό τους όρους της εμφάνισης μία φορά τον μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής του και της επιτήρησης από κοινωνικό λειτουργό.

Πρόκειται για το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» , όπου πριν από λίγες μέρες έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος περιθαλπόμενος, έπειτα από ξυλοδαρμό που υπέστη. Για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου, ενώ έχουν υποβληθεί συνολικά τέσσερις μηνυτήριες αναφορές, μεταξύ αυτών κι από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπόθεση, που εκδικάστηκε σήμερα στο Εφετείο, αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014. Οι δικαστές επικύρωσαν την πρωτοβάθμια απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος υπάλληλος, έχοντας την ιδιότητα του θαλαμηπόλου, χτύπησε βιαίως με άγνωστο αντικείμενο τρεις περιθαλπόμενους που λόγω «της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν», ενώ «δια αλλεπάλληλων χτυπημάτων προκάλεσε (σ.σ. στα θύματα) πολλαπλές εκχυμώσεις και μελανιές στην περιοχή των μηρών».

Ο ίδιος, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ήδη απολυθεί από τη Δομή, ενώ δεν παρέστη στο Εφετείο, όπου δικάστηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου, αρνούμενος -πάντως - τις κατηγορίες.

Το ίδιο Δικαστήριο αθώωσε για την υπόθεση δύο συγκατηγορούμενές του, η πρώτη με την ιδιότητα της τότε αναπληρώτριας προϊσταμένης περίθαλψης και η δεύτερη νοσηλεύτρια. Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών (με αναστολή) η καθεμία, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν ενημέρωσαν άμεσα και έγκαιρα τους προϊσταμένους τους. Οι ίδιες επανέλαβαν την αθωότητά τους, τονίζοντας ότι δεν αντιλήφθηκαν τις κακώσεις των παιδιών.

Τι λένε οι δικηγόροι του κατηγορούμενου

Ο ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς και ο γιος του, Νάσος Διαλυνάς, οι οποίοι είναι συνήγοροι του πρώην υπαλλήλου που κρίθηκε ένοχος, μίλησαν στο ThessToday.gr.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως αναμένουν να δουν την αιτιολογία αυτής της απόφασης, καθώς «σύμφωνα με τα αδιάσειστα στοιχεία που προσκομίσαμε στο δικαστήριο, το διάστημα που φέρεται να έγιναν τα χτυπήματα, όπως αποδείχθηκε και μέσω του γιατρού που εξέτασε τα θύματα, ο πελάτης μας βρισκόταν σε άδεια και δεν είχε καν υπηρεσία, άρα δεν ήταν καν στο ίδρυμα "Άγιος Δημήτριος" εκείνες τις ημέρες».

«Ο πελάτης μας κατηγορείται πως κακοποίησε τα τρία παιδιά με ειδικές ανάγκες, μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Αύγουστο του 2014, όπου όμως δημιουργείται κάτι παράδοξο. Ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται να κακοποίησε αυτά τα παιδιά, είναι ο ίδιος όπου προέβη σε δύο καταγγελίες, μια στην στην προϊστάμενή του και η δεύτερη στην πρόεδρο του ιδρύματος. Μάλιστα, με βάση αυτήν την καταγγελία εκκινήθηκε πειθαρχική δίωξη αλλά και ποινική. Στην πρώτη αθωώθηκε, ενώ στην δεύτερη έχουμε την σημερινή απόφαση, όπου καταδικάστηκε από το Εφετείο» υποστηρίζουν οι δικηγόροι.

«Θέλουμε να δούμε ποια είναι η αιτιολογία της απόφασης διότι αυτός που ξεκίνησε την διαδικασία έρευνας του περιστατικού καταδικάστηκε για την κακοποίησης των παιδιών. Μάλιστα, ο γιατρός που εξέτασε τα παιδιά, κατέθεσε πως με βάση της μορφής των χτυπημάτων των παιδιών, δηλαδή των μελανιών που είχαν, φέρεται πως το συμβάν έγινε σε χρόνο, όπου ο συγκεκριμένος υπάλληλος έλειπε. Το δικαστήριο θα πρέπει να αιτιολογήσει για ποιον λόγο δέχθηκε την ενοχή του πελάτη μας, καθώς μέσω στοιχείων που δεν επιδέχονται διαφορετικής ερμηνείας, ο ίδιος έφερε στην επιφάνεια το γεγονός της κακοποίησης» καταλήγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ