ΕΛΛΑΔΑ

«Κάρμελ»: Στις παρυφές της Αθήνας τα χιόνια - Έδεσαν τα πλοία - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

«Κάρμελ»: Στις παρυφές της Αθήνας τα χιόνια - Έδεσαν τα πλοία - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έφθασαν τα χιόνια. Εκεί όπου κυριαρχούσαν οι γκρίζες στάχτες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τώρα το τοπίο καλύφθηκε από ένα λευκό στρώμα ΙΝΤΙΜΕ / ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας Κάρμελ που χτυπά τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας.

Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στον ψυχρό κλοιό της κακοκαιρίας που κυριάρχησε τα τελευταία 24ωρα με χιόνια, βροχές, θυελλώδεις ανέμους, πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές καταιγίδες.

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων είναι το γεγονός ότι τα χιόνια έφθασαν μέχρι τις παρυφές της Αθήνας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Εκεί όπου κυριαρχούσαν οι γκρίζες στάχτες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τώρα το τοπίο καλύφθηκε από ένα στρώμα χιονιού.

Οι μετεωρολόγοι ωστόσο συμφωνούν πως το πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι μεν ισχυρό αλλά και σύντομο έτσι ώστε από αύριο Κυριακή να περιοριστεί η ένταση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, το κύμα κακοκαιρίας εντοπίζεται στα ανατολικά και νότια, ενώ την Κυριακή οι περιοχές που θα δεχθούν έντονα φαινόμενα με βροχές, χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους μέχρι 9 μποφόρ είναι η Κρήτη, Κυκλάδες και θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο.

«Κάρμελ»: Στον «πάγο» και την Κυριακή η χώρα - Πού το θερμόμετρο θα δείξει -7 βαθμούς

Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάντως θα παραμείνουν. Στην Αθήνα σήμερα η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 7 βαθμούς ενώ αύριο προβλέπεται να κυμανθεί περίπου στους 9 βαθμούς.

Ενδεικτικό των χαμηλών θερμοκρασιών είναι ότι στο Νευροκόπι σήμερα η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο θα σημειώσει μεγαλύτερη πτώση στους -11 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το Meteo:

«Θα σημειωθούν λίγα ακόμα χιόνια σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Κρητης και της ανατολικής Πελοποννήσου και ίσως λίγο πιο χαμηλά. Θα έχουμε βροχές αρκετές σε Κυκλάδες και Κρήτη και κάποιες τοπικές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές. Αυτά μέχρι το βράδυ σήμερα, από τα ξημερώματα και μετά παρουσιάζεται ουσιαστική βελτίωση. Τέτοια ώρα θα έχει ήλιο αύριο αλλα με κρύο στην Αθήνα», εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι στην Φλώρινα για παράδειγμα αύριο Κυριακή το θερμόμετρο θα δείχνει μέχρι -8 βαθμούς Κελσίου.

«Κάρμελ»: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο Πελοποννήσου - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Χιόνι στα χωριά του Σουφλίου

Στα ορεινά χωριά του δήμου Σουφλίου, αλλά και σε αρκετές περιοχές με μικρότερο υψόμετρο στην περιοχή του Διδυμοτείχου, χιόνιζε ασταμάτητα.

Σε Σιδηρώ, Γιαννούλη, Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα, όπως συχνά συμβαίνει κάθε φορά που έρχονται χιόνια στο νομό Έβρου, το έχει στρώσει για τα καλά.

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Χιονίζει στο Πήλιο - Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι

Ξεπέρασε τους 40 πόντους το χιόνι στην Καρυά Καμένων Βούρλων

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, σε υψόμετρο 736 μέτρων το χιόνι ξεπέρασε τους 40 πόντους με αποτέλεσμα το μηχάνημα του Δήμου Καμένων Βούρλων, να φτάσει με μεγάλη δυσκολία μέχρι την πλατεία του χωριού.

Tο χιόνι έπεφτε πυκνό, από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάτι που σημαίνει ότι ο χιονιάς κατέβηκε σχεδόν στα 300 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη πρόβλεψη των μετεωρολόγων.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Εύβοιας - Σημαντικά ύψη βροχής

Η κακοκαιρία χτύπησε την Εύβοια με κάθε τρόπο: με χιόνι με χαλάζι και βροχές. Στο Μαντούδι αρκετά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς οι δυνατοί άνεμοι ξήλωσαν 10 κολώνες της ΔΕΗ. Επιπλέον σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια με το μεγαλύτερο ύψος στην Μακρυκάπα Εύβοιας με 53 mm.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 18/12, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

meteo

Σφοδρές καταιγίδες και στην Κρήτη

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους θα περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το βράδυ του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου, μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής (19/12) προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην Κρήτη, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής.

Στα Χανιά αναμένονται ισχυρές βροχωπτώσεις μέχρι τις 11:00 το πρωί, ενώ στο Ρέθυμνο θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες έως τις 14:00 το μεσημέρι. Το έντονο καιρικό φαινόμενο θα διαρκέσει στο Ηράκλειο μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία στην Κρήτη θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς, ενω οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-8, τοπικά 9 Μποφόρ.

Παράλληλα, αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινούς οικισμούς του νησιού και σημαντική χιονόπτωση στους ορεινούς όγκους, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, φθάνοντας τοπικά στα 8 Μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές, προκαλώντας σημαντικό κυματισμό κυρίως στις βόρειες ακτές. Σταδιακή εξασθένιση των βορείων ανέμων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής.

Έδεσαν τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσεις περιοχές του Αιγαίου και οι οποίοι φθάνουν μέχρι τα 9 μποφόρ, λόγω της κακοκαιρίας Κάρμελ, έγινε αιτία για την έκδοση απαγορευτικού απόπλου από τα λιμάνια της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει για σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Ο καιρός σε όλη τη χώρα την Κυριακή

Για την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται στα δυτικά και τα βόρεια γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις βραδινές ώρες στα βορειαανατολικά.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο τοπικές καταιγίδες. Στην αρχή της ημέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια στα ορεινά και ημιορεινά, πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο .

Όμως πολύ γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση καθώς τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο και γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο αρχικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 06 με 08 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 09 με 11 βαθμούς, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στην αρχή της ημέρας ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια. Πολύ γρήγορα, όμως, ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία -08 (μείον 8) έως 06 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Πολύ γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτιωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στην αρχή της ημέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ