ΕΛΛΑΔΑ

Καββαθάς στο CNN Greece: «Μεγάλη Παρασκευή» για την εστίαση - Ακυρώσεις ρεβεγιόν και απολύσεις

Καββαθάς στο CNN Greece: «Μεγάλη Παρασκευή» για την εστίαση - Ακυρώσεις ρεβεγιόν και απολύσεις
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί πως έρχονται και απολύσεις στην εστίαση ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα τεστ κατά του κορωνοϊού στα ρεβεγιόν μιλά στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» του κλάδου.

Όπως αναφέρει αρχικά: «Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι άσχημη για την εστίαση. Ο κλάδος εδώ και ενάμιση μήνα έχει μια πτώση του κύκλου εργασιών μεσοσταθμικά, περίπου 50-60% και τα επιπλέον μέτρα που ακούγονται από την κυβέρνηση οδηγούν τον κλάδο σε καταστροφή».

Χαρακτηριστικά τονίζει πως: «Δεν θα κάνουμε γιορτές, θα έχουμε Μεγάλη Παρασκευή», ενώ τονίζει πως ήδη υπάρχουν ακυρώσεις σε κρατήσεις για τα ρεβεγιόν, ενώ ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις από μόνες τους προχωρούν σε ματαίωση.

«Καταστροφικός ο Ιανουάριος»

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εκτιμά πως θα κινηθεί η αγορά και μετά τις εορτές, ο κ. Καββαθάς λέει στο CNN Greece:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου και τον κύκλο εργασιών, αν το δεύτερο 15θήμερο κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που θα έχει και των πραγμάτων μείωση του κύκλου των εργασιών. Ο κλάδος θα κάνει "κοιλιά", θα είναι καταστροφικό αυτό».

«Προ των θυρών οι απολύσεις»

Ακόμη έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και για απολύσεις προσωπικού, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν λυγίσει οικονομικά.

«Αν το συνδυάσουμε το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων, όπως έχει ανακοινωθεί από το ΕΡΓΑΝΗ, για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι απολύσεις είναι προ των θυρών. Μιλάμε για καταστροφή. Η πρώτη αντίδραση των επαγγελματιών του χώρου θα είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με απολύσεις προσωπικού».

Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται για το αύριο

Ακόμη, ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως είναι σαφές ότι θα έπρεπε ήδη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντισταθμιστικά μέτρα για τον κλάδο.

Όπως σημείωσε, «εντός της εβδομάδας υπάρχει ένα εκκρεμές ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ακριβώς για να συζητήσουμε τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη του κλάδου έτσι ώστε να μπορέσουμε και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Κατέληξε λέγοντας πως «4 στις 10 εκφράζουν το φόβο και την αβεβαιότητα για το αύριο».

Ρεβεγιόν με τεστ και σαφάρι ελέγχων

Όπως έγραψε νωρίτερα το CNN Greece, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλάνο για τις γιορτές.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται ο πρόσθετος διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο θα υποβάλλονται και οι εμβολιασμένοι πολίτες ή όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους κλειστούς χώρους.

Στην περίμετρο αυτής της υποχρέωσης φαίνεται ότι περιλαμβάνονται, τα καταστήματα της εστίασης, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ αλλά και στα ξενοδοχεία, όπου παραδοσιακά διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

Προκύπτει επίσης, από τον κύκλο των συζητήσεων, που διεξάγονται σε διαφορετικά επίπεδα, ότι για τις εορταστικές συγκεντρώσεις στα σπίτια διατυπώνονται προτάσεις για ισχυρή σύσταση πραγματοποίησης τεστ πριν από το ρεβεγιόν.

Επιπλέον εντός του κύκλου των έκτακτων μέτρων θα επεκταθεί και η υποχρεωτικότητα να προσκομίζεται από τους συνοδούς ή τους κηδεμόνες των ανηλίκων, η βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να είναι σαρωτικοί, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να στέλνει το μήνυμα πως όποιος καταστηματάρχης παραβιάσει τα μέτρα «θα το μετανιώσει πικρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ