ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα των ανακοινώσεων - Oλοταχώς για ρεβεγιόν με rapid test και σαφάρι ελέγχων

Η ώρα των ανακοινώσεων - Oλοταχώς για ρεβεγιόν με rapid test και σαφάρι ελέγχων
Tα επόμενα 24ωρα θα επιταθεί η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων INTIME

Θωράκιση ανάλογη της δυναμικής που προσδίδει στην εξέλιξη της πανδημίας η παραλλαγή «Όμικρον» περιλαμβάνει η γραμμή άμυνας που προετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς ενόψει, του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, τα αποκαλυπτήρια της δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και εντός των προσεχών ωρών ή το αργότερο έως την Τετάρτη.

Θεωρούνται δε, αρκετές οι πιθανότητες, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αναπόδραστα θα εμπεριέχονται στην παρέμβαση του στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, να είναι διαφωτιστικές αναφορικά με το στίγμα των προσαρμογών που θα συμπληρώσουν την κυβερνητική στρατηγική για την εορταστική περίοδο.

Όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece ως βασική οχύρωση της τοποθετείται ο πρόσθετος διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο θα υποβάλλονται και οι εμβολιασμένοι πολίτες ή όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους κλειστούς χώρους. Στην περίμετρο αυτής της υποχρέωσης φαίνεται ότι περιλαμβάνονται, τα καταστήματα της εστίασης, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ αλλά και στα ξενοδοχεία, όπου παραδοσιακά διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

«Εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα. Δεν θα είναι ένα μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, θέλοντας αφενός να προσδιορίσει τον χρονικό χαρακτήρα του μέτρου και αφετέρου να εξηγήσει το σκεπτικό της αποδοχής μιας εισήγησης με την οποία εξομοιώνονται οι δυο κατηγορίες.

Ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το ζήτημα του χρόνου που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ο έλεγχος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ωστόσο πρακτικοί λόγοι που αφορούν και στην εύρυθμη λειτουργία των σημείων διάθεσης, καθιστούν πιθανότερη την υποχρέωση να αφορά για Rapid Test 48 ή 72 ωρών. Από την άλλη το κόστος θα επιβαρύνει τους πολίτες όπως ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση, όμως μένει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει παρέμβαση για το ζήτημα της τιμής αγοράς των Rapid Test.

Προκύπτει επίσης, από τον κύκλο των συζητήσεων, που διεξάγονται σε διαφορετικά επίπεδα, ότι για τις εορταστικές συγκεντρώσεις στα σπίτια διατυπώνονται προτάσεις για ισχυρή σύσταση πραγματοποίησης rapid test πριν από το ρεβεγιόν. Επιπλέον εντός του κύκλου των έκτακτων μέτρων θα επεκταθεί και η υποχρεωτικότητα να προσκομίζεται από τους συνοδούς ή τους κηδεμόνες των ανηλικων, η βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ. Ο άμεσος στόχος όπως έχει διακηρυχθεί από την κυβέρνηση, είναι να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες το πρωί - εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Από την άλλη εκτός πλάνου για την κυβέρνηση βρίσκεται κάθε συζήτηση για καθολικά περιοριστικά μέτρα, ενώ δεν όπως εκπέμπεται κάθετα, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για χρονική μετάθεση της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές.

Ωστόσο τα επόμενα 24ωρα θα επιταθεί η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και η επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν στην παραλλαγή «Όμικρον». Από αυτήν την αξιολόγηση θα κριθεί η ενδεχόμενη επιτάχυνση στη λήψη επιπλέον αποφάσεων που θα αφορούν στην περίοδο μετά την πρωτοχρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ