ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική μάσκα παντού εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική μάσκα παντού εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
AP Photo/Michel Euler (Φωτογραφία αρχείου)

Νέα περιοριστικά μέτρα και ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση, για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι ειδικοί ζητούν τόσο την υιοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής για την εορταστική περίοδο όσο και την περαιτέρω λήψη μέτρων σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το κυβερνητικό επιτελείο. Συγκεκριμένα εισηγούνται:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)

Επιπλέον οι ειδικοί εισηγούνται όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο και ίσως ανακοινωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν περιορισμούς στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποια χώρο και αν εργάζεται, ότι δεν θα εργάζονται μέσα μόνο άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των δύο δωρεάν self test

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία για όλους τους πολίτες, που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για καλύτερη επιδημολογική παρατήρηση ενόψει των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «τo σύστημα Διάθεσης Self-Test άνοιξε σήμερα Τετάρτη 22/12/2021 8:00 έως και Παρασκευή 31/12 20:00. Θα διανέμονται δύο (2) self test σε όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών».

Τα self test θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με τη χρήση ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (προσωρινού ΑΜΚΑ).

Το testing είναι στη «φαρέτρα» του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα self test, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.

«Σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά στο υπουργικό.

Εξηγώντας του λόγους για τους οποίους απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, είπε:

«Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ