ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Οδηγίες προστασίας στη διάρκεια των εορτών

Μετάλλαξη Όμικρον: Οδηγίες προστασίας στη διάρκεια των εορτών
Η επικράτηση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την προσοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών εφιστά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παρουσιάζοντας πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε αυτό το διάστημα, η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τόνισε πως «Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν ή και να αντικατασταθούν από την ατομική υπευθυνότητα όλων μας. Πέρα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, πολλά είναι τα αυτονόητα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν».

Όπως είπε «κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όπου η κινητικότητα και η κοινωνικοποίηση όλων μας ευλόγως θα αυξηθεί σημαντικά, και ενώ στη χώρα μας έχει ήδη κυκλοφορήσει η παραλλαγή Όμικρον, είναι σημαντικό όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες, τόσο να εκθέσει όσο και να εκτεθεί στον ιό».

Η καθηγήτρια υπενθύμισε πως όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που οφείλουν να κάνουν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το CDC για την περίοδο των γιορτών. Αυτές είναι οι εξής:

  • Σημαντικός ο εμβολιασμός και η θωράκιση με την τρίτη δόση του εμβολίου.
  • Καλή και ορθή χρήση μάσκας, καλή υγιεινή των χεριών και τήρηση των αποστάσεων
  • Αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων και συχνή χρήση τεστ έναντι κορωνοϊού, ιδιαίτερα πριν από τη συμμετοχή στις γιορτές
  • Παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος
  • Αποφυγή έκθεσης στον ιό αν κάποιος προγραμματίζει συναντήσεις με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνονται ακόμα τα εξής:

  • Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει - εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - να μειώσουν την κινητικότητά τους και να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους στις επόμενες 7-10 μέρες
  • Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι, πριν από κάθε εορταστική φιλική συνάθροιση, θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test)
  • Επιλέγουμε την λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα» (στενός κύκλος), φορώντας πάντοτε μάσκα και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Η επικράτηση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «ο καθένας από μας θα επιλέξει τις δραστηριότητές του και τον βαθμό έκθεσής του ανάλογα με την ηλικία του, τις ανάγκες του, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον».

Υπενθύμισε και πάλι πως καλό θα είναι να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους δημόσιους ή και ιδιωτικούς. Στις πολυπληθείς φιλικές συγκεντρώσεις των εορτών εξαρτάται από τον καθένα μας πόσο θέλει να ρισκάρει, όπως είπε, αφού είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσο όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως είπε, υπάρχουν και απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως είναι ο συχνός αερισμός του χώρου για λίγα λεπτά κάθε ώρα όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι μας, η χρήση της μάσκας από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όταν συναντούν τους νεότερους.

«Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα, επιλέγουμε πολύ προσεκτικά που και με ποιους θα γιορτάσουμε αυτές τις μέρες», τόνισε συνοψίζοντας η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ που ισχύει από αύριο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε πως είναι καλύτερη από τη διπλή μάσκα, γιατί κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο. «Δεν συμφέρει να φορέσουμε διπλή μάσκα, γιατί απλά δεν κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο και επομένως δεν παρέχει επαρκή προστασία», υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ