ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στον «αστερισμό» της Όμικρον η Ελλάδα – Αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα από την Παρασκευή

Κορωνοϊός: Στον «αστερισμό» της Όμικρον η Ελλάδα – Αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα από την Παρασκευή
Η χώρα μπαίνει από την Παρασκευή 24/12 και μέχρι τις 03/01 σε ένα νέο γύρο εφαρμογής πρόσθετων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διασπορά της Covid 19. AP Photo / Yorgos Karahalis

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ ιδιαίτερη είναι η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την έλευση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, με 33 επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα κρούσματα.

Η χώρα μπαίνει σε ένα νέο γύρο εφαρμογής πρόσθετων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διασπορά της Covid 19.

Η αρχή έγινε το πρωί της Πέμπτης, όταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή από την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου και θα ισχύουν έως τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Τα μέτρα αναλυτικά είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Ειδικά για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας KN-95
  • Απαγορεύονται οι δημόσεις εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Συστήνεται τεστ όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση
  • Για το 15ήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς πάντως να αφορούν σε lockdown. Κατόπιν εισηγήσεων, α εστιάζουν σε τηλεργασία, ψυχαγωγία και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες

Πρόσθετα μέτρα προφύλαξης των πολιτών: Οι συστάσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου επισημάνθηκε, εξάλλου, και το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επέστησε την προσοχή όλων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Παρουσιάζοντας πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε αυτό το διάστημα, η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τόνισε πως «Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν ή και να αντικατασταθούν από την ατομική υπευθυνότητα όλων μας. Πέρα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, πολλά είναι τα αυτονόητα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν».

Όπως είπε «κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όπου η κινητικότητα και η κοινωνικοποίηση όλων μας ευλόγως θα αυξηθεί σημαντικά, και ενώ στη χώρα μας έχει ήδη κυκλοφορήσει η παραλλαγή Όμικρον, είναι σημαντικό όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες, τόσο να εκθέσει όσο και να εκτεθεί στον ιό».

Η καθηγήτρια υπενθύμισε πως όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που οφείλουν να κάνουν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το CDC για την περίοδο των γιορτών. Αυτές είναι οι εξής:

  • Σημαντικός ο εμβολιασμός και η θωράκιση με την τρίτη δόση του εμβολίου.
  • Καλή και ορθή χρήση μάσκας, καλή υγιεινή των χεριών και τήρηση των αποστάσεων
  • Αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων και συχνή χρήση τεστ έναντι κορωνοϊού, ιδιαίτερα πριν από τη συμμετοχή στις γιορτές
  • Παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος
  • Αποφυγή έκθεσης στον ιό αν κάποιος προγραμματίζει συναντήσεις με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνονται ακόμα τα εξής:

  • Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει - εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - να μειώσουν την κινητικότητά τους και να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους στις επόμενες 7-10 μέρες
  • Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι, πριν από κάθε εορταστική φιλική συνάθροιση, θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test)
  • Επιλέγουμε την λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα» (στενός κύκλος), φορώντας πάντοτε μάσκα και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ