ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χατζηχριστοδούλου: Η «Όμικρον» θα μας οδηγήσει σε σχεδόν 10.000 κρούσματα την ημέρα

Κορωνοϊός - Χατζηχριστοδούλου: Η «Όμικρον» θα μας οδηγήσει σε σχεδόν 10.000 κρούσματα την ημέρα
«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν», σημείωσε. AP Photo / Yorgos Karahalis

Την εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου εξέφρασε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι «τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000».

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα κρούσματα της Όμικρον είναι πολύ περισσότερα από 130 στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι πέντε από αυτά επιβεβαιώθηκαν με ειδικό PCR τεστ για την Όμικρον.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

Σχετικά με τη σοβαρότητα του στελέχους της Όμικρον, είπε:

«Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας».

Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα, στα οποία θα ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περιοριστεί το ωράριο, αλλά μπορεί να κλείσουν και τελείως, αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είπε ότι «δεν θα έρθει το τέλος της πανδημίας, θα έρθει η μεταπανδημική περίοδος. Δεν θα απαλλαγούμε από τους εμβολιασμούς. Η φυσική ανοσία δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα εμβόλια. Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με την γρίπη».

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown, είπε ότι δε μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια. «Δεν είναι σωστή λύση το lockdown», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ