ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα
Καταγράφεται ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες INTIME

Τον περιορισμό της κινητικότητας των εμβολιασμένων και τη διενέργεια τουλάχιστον δύο τεστ τις επόμενες επτά με δέκα ημέρες κατόπιν στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού συστήνει η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η υπερματοδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Τη σχετική σύσταση απηύθυνε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας πως η Όμικρον πρόκειται για στέλεχος με αυξημένη μεταδοτικότητα και πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μειώσουμε τις πιθανότητες τόσο να εκτεθούμε, όσο και να εκθέσουμε άλλους στον ιό.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Αύγουστο, δεν προβλέπεται οι εμβολιασμένοι ή πρόσφατα νοσήσαντες να μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Δεν είχε δοθεί τότε σύσταση για εργαστηριακό ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως είναι οι κλειστές δομές.

«Σήμερα όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια να αναχαιτίσουμε τη μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι μετά από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητά τους και να διενεργήσουν τουλάχιστον δύο τεστ τις επόμενες επτά-δέκα ημέρες, έτσι ώστε να προστατευθεί το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον» υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Δεν πρόκειται για αλλαγή του πρωτοκόλλου, όπως διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου και σε ερώτηση που δέχθηκε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «χρήση της κοινής λογικής».

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε συνολικά πως πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπάρχουν και κάποια αυτονόητα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν και είναι τα εξής:

  • Όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που θα κάνουν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας.
  • Καλή και ορθή χρήση μάσκας, αποφυγή πολυπληθών συναθροίσεων και αποφυγή συναθροίσεων με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλούς κινδύνου
  • Οι εμβολιασμένοι, πριν από κάθε εορταστική φιλική συνάθροιση, θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test)
  • Επιλέγουμε την λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα» (στενός κύκλος), φορώντας πάντοτε μάσκα και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ