ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος: Τρεις νεκροί μετανάστες σε νέο ναυάγιο σκάφους - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Πάρος: Τρεις νεκροί μετανάστες σε νέο ναυάγιο σκάφους - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
Στην έρευνα διάσωσης συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού, παραπλέοντα πλοία, καθώς και εναέριες δυνάμεις INTIME

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Λιμενικό, καθώς το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων σημειώθηκε νέο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες, αυτή τη φορά ανοιχτά της Πάρου. Τρεις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 57 μετανάστες, από τους συνολικά 80 που εκτιμάται ότι επέβαιναν στο ιστιοφόρο που βυθίστηκε.

Στις έρευνες, για τον εντοπισμό και τη διάσωση των μεταναστών, συμμετέχουν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, βατραχάνθρωποι, παραπλέοντα πλοία, καθώς και το επιβατηγό πλοίο Blue Star Delos.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό μέσα σε λίγα 24ωρα.

Προσάραξη ιστιοφόρου στη Μάνη

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ένα ιστιοφόρο με δεκάδες μετανάστες προσάραξε στο όρμο Γυαλιά Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ένας διερχόμενος πολίτης ενημέρωσε για το περιστατικό και άμεσα στο σημείο έσπευσαν από ξηράς δύο περιπολικά οχήματα και από θαλάσσης ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν τα αστυνομικά τμήματα Αρεόπολης και Γυθείου καθώς και η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας για παροχή συνδρομής στις από ξηράς έρευνες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα επί του ιστιοφόρου σκάφους με το όνομα «Wave Dancer», επέβαιναν ενενήντα δύο άνθρωποι (άπαντες άνδρες, εκ των οποίων 54 ανήλικοι).

Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης και ελέγχου σε δύσβατα σημεία σε βραχώδες έδαφος και σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο του συμβάντος, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 23, 24 και 28 ετών, που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι ανωτέρω τρεις συνελήφθησαν ως φερόμενοι διακινητές, καθόσον αναγνωρίσθηκαν από έτερους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ως οι υπεύθυνοι για την παράνομη μεταφορά τους, για έκθεση της ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο και για απόπειρα παράνομης εισόδου στη χώρα χωρίς την τήρηση των νόμιμων διατυπώσεων.

Τραγωδία στα Αντικύθηρα με επτά νεκρούς μετανάστες

Το βράδυ της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου ένα ιστιοφόρο προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Αντικυθήρων. Από τους περίπου 100 μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, επτά έχασαν τη ζωή τους.

Το ιστιοφόρο που μετέφερε τους μετανάστες, φέρεται να είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Άμεσα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση από το λιμενικό σώμα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ΕΚΣΕΔ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν στη βραχονησίδα Πρασονήσι, περίπου 90 άτομα, τα οποία και διασώθηκαν.

Ναυάγιο με νεκρούς και στη Φολέγανδρο

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, ένα ακόμη σκάφος με δεκάδες μετανάστες βυθίστηκε ανοιχτά της Φολεγάνδρου. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ διασώθηκαν 12 άλλοι. Κατά δήλωση των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 50 άτομα.

Το σκάφος τύπου κρούιζερ ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Παρουσίασε μηχανική βλάβη, εισροή υδάτων και βυθίστηκε σε βάθος 500 μέτρων νότια της Φολεγάνδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ