ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για έγκυες και νέες μητέρες υπό το φόβο της «Όμικρον»

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για έγκυες και νέες μητέρες υπό το φόβο της «Όμικρον»
Το 2021 μολύνθηκαν συνολικά 2.898 γυναίκες ΙΝΤΙΜΕ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά εμβολιασμού και τη σοβαρή νόσηση σε έγκυες και νέες μητέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2021 μολύνθηκαν συνολικά 2.898 έγκυες και νέες μητέρες εκ των οποίων μόλις το 7,7% (223) ήταν πλήρως εμβολιασμένες και το υπόλοιπο 92,3% (2.675) αφορούσε ανεμβολίαστες ή μερικώς εμβολιασμένες.

Στην ομάδα των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων εγκύων και νέων μητέρων, σημειώθηκαν συνολικά οι 229 από τις 234 νοσηλείες σε απλή κλίνη COVID-19 (το 97,9% δηλαδή του συνόλου των νοσηλειών στις έγκυες και λεχωίδες γυναίκες), υποδεικνύοντας ότι το 8,6% των ανεμβολίαστων εγκύων/νέων μητέρων που είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2 χρειάστηκε νοσηλεία.

Επιπλέον σημειώθηκαν 36 νοσηλείες σε ΜΕΘ ή διασωληνώσεις, ποσοστό που αφορά στο 1,3% (36) των γυναικών αυτής της ομάδας, ενώ στην ίδια ομάδα σημειώθηκαν και 5 θάνατοι.

Στην ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων εγκύων και νέων μητέρων σημειώθηκαν μόλις πέντε νοσηλείες σε απλή κλίνη COVID-19, υποδεικνύοντας ότι μόλις το 2,24% των εμβολιασμένων εγκύων και νέων μητέρων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ παράλληλα δεν σημειώθηκε καμία νοσηλεία σε ΜΕΘ, καμία διασωλήνωση και κανένας θάνατος στις εμβολιασμένες γυναίκες.

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 στην ευαίσθητη ομάδα των εγκύων και λεχωίδων γυναικών, καθώς φαίνεται ότι ο εμβολιασμός τις προστατεύει από νοσηλεία, βαριά νόσηση και θάνατο, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ