ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λινού: Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά

Κορωνοϊός - Λινού: Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού η Αθηνά Λινού δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς. INTIME NEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σαφή θέση υπέρ των ανοιχτών σχολείων μετά τις γιορτές αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε να μην μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς πήρε την Τρίτη η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανισότητας, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση, μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο. Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει», υπογράμμισε η κυρία Λινού.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η Αθηνά Λινού δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς.

«Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τιμωρητικά. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και ενημέρωση. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση», κατέληξε.

Υπενθυμίζειται ότι τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και έως τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα εξής μέτρα:

Μάσκα παντού

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Γενική σύσταση είναι να γίνεται χρήση της μάκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε κάθε περίσταση συνωστισμού.

Εστίαση - διασκέδαση

Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπειται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Γήπεδα

Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.

Επισκέψεις σε νοσοκομεία

Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τηλεργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ