ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα - Υπό εξέταση η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα - Υπό εξέταση η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών του εμβολιασμού AP Photo/Petros Giannakouris

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη πλέον στην κοινότητα, όπως επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, και ενώ σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για τρίτη συνεχή ημέρα.

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων που τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από την Δέλτα. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη στην κοινότητα, κάτι που, όπως είπε, φαίνεται τόσο από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, όσο και από αυτά που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Όπως ανέφερε ακόμα πιέζεται το σύστημα από τη μετάλλαξη Δέλτα, γι’ αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές να παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό.

«Οχυρωνόμαστε τόσο στο ΕΣΥ όσο και στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό εξέταση η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον, και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως είπε ο υπουργός, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών του εμβολιασμού.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Συνέστησε, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας.

Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο:

Τα καταστήματα της εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους.

Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα κλείσουν στις 2 τα ξημερώματα, αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Όλα τα καταστήματα θα λειτουργούν όλες τις ημέρες χωρίς μουσική.

Παράλληλα, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης πάρτι είτε σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο χώρο.

Επίσης ο κ. Πλεύρης είπε ότι είναι καλό όλοι να κάνουν τεστ πριν από τα τραπέζια ακόμη και στα σπίτια.

Από αύριο ξεκινά και το μέτρο της αυξημένης τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και χρήσης μασκών υψηλής προστασίας, καθώς και η πληρότητα έως 10% στα γήπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ