ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Η «Όμικρον» πιο ήπια σε νεότερες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί

Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Η «Όμικρον» πιο ήπια σε νεότερες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί
Προστατευμένοι από την «Όμικρον» οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ AP Photo / Michel Euler

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να προκαλεί πιο ήπια νόσο σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα -μεγάλης ηλικίας- με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο, προειδοποιεί o καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος

«Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια» εξήγησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Επιπλέον, εξήγησε πως είναι σημαντικό να φανεί αν η Όμικρον μας προφυλάσσει από την νόσηση με την μετάλλαξη Δέλτα, καθώς όπως είπε δούμε μια αποκλιμάκωση όπως στην Νότιο Αφρική. Για τον αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο καθηγητής, ότι θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Τέλος, για την αξιοπιστία των self test αλλά και των rapid test, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμή και τις δηλώσεις Φάουτσι, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή ενόψει των εορτών.

«Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ