ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη άνω του 60% η «Όμικρον», κυρίως νέοι 18-34 ετών τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη άνω του 60% η «Όμικρον», κυρίως νέοι 18-34 ετών τα κρούσματα
Nέο αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας με 35.580 νέα κρούσματα κορωνοϊού AP Photo/Petros Giannakouris

Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr τεστ, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Την κυριαρχία και «επέλαση» της «Όμικρον» επιβεβαίωσε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα , απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για αιμοδοσία.

«Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.

«Να μη μεταφέρουμε τη νόσο μέσα στα σπίτια μας»

Αναφερόμενη στην Όμικρον, είπε ότι πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στην εν λόγω παραλλαγή και ζήτησε ευλαβική χρήση μάσκας από όλους, προκειμένου να μειωθεί η ταχύτατη διασπορά που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα κάλεσε όσους έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή, ενόψει Πρωτοχρονιάς, με ευπαθή άτομα του περιβάλλοντός τους.

«Η επέλαση της Όμικρον είναι πάρα πολύ έντονη, τα τελευταία κρούσματα που έχουμε μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο είναι πάνω από 60% Όμικρον. Άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Ο τρόπος είναι με το να φοράμε μάσκες και τώρα, και την Πρωτοχρονιά. Ιδιαίτερα όσοι έχουμε βγει αυτές τις ημέρες κι έχουμε να δούμε γονείς ή και παπούδες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί - ίσως είναι καλύτερο να το αποφύγουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλουανέφερε ότι πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη, εκφράζοντας την ανησυχία της για τους περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε ότι περισσότεροι από 53.000 νοσούν, σημειώνοντας ότι την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα πέντε ημερών και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

«Ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία

«Τα νοσοκομεία μας είναι ακόμα επιβαρυμένα με 40.000 ασθενείς που νοσηλεύονται, με πληρότητα 53% σε απλές κλίνες, 88% στις ΜΕΘ για κορωνοϊό, 91% στην Αττική και 98% στη Θεσσαλονίκη. Η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική. Ο χρόνος επώασης ωστόσο και νόσου είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας» επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται».

«Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές» συνέστησε και «να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουμε να βγούμε». Όπως τόνισε, μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Δείτε την ενημέρωση:

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο. Σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας με 35.580 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Υψηλά παραμένουν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με 72 θανάτους, 636 διασωληνωμένους, καθώς και αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ