ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος

Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος
Από τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, υποχρεούνται σε διαγνωστικούς ελέγχους INTIME NEWS/ ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει για όσο διαρκέσει το σαρωτικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,η κυβέρνηση αποδέχτηκε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, το νέο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων έχει ως εξής:

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο.

Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
  • δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

«Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα», τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Το σκεπτικό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου παρουσίασε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργίο Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον γνωρίζουμε αρκετά περισσότερα που αφορούν την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα της αλλά και ότι είναι βραχύτερη η επώαση αλλά και η διάρκεια νόσησης, η οποία νόσηση είναι ηπιότερη ιδίως στους εμβολιασμένους που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Επίσης, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά.

Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Επίσης ο εντατικός καθημερινός έλεγχος εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.

Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Δείτε τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ