ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς - Εξετάζεται plan B

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς - Εξετάζεται plan B
Το υπουργείο Μεταφορών μελετά τα δεδομένα με τις ασθένειες των εργαζομένων στα ΜΜΜ ώστε εάν χρειαστεί να εκπονηθεί έκτακτο σχέδιο ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προβληματισμός επικρατεί για την διασπορά του κορωνοϊού στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο για τα κενά και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται στα δρομολόγια όσο και για την αύξηση της κινητικότητας που αναμένεται ενόψει του ανοίγματος σχολείων και ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) κυμαίνονται μεταξύ 200 – 230 με τα κενά επί του παρόντος να καλύπτονται δεδομένου ότι και η άδεια απομόνωσης των κρουσμάτων έχει μειωθεί πλέον στις 5 ημέρες.

Ωστόσο, οι συγκοινωνιακές εταιρείες και το υπουργείο Μεταφορών βρίσκονται σε εγρήγορηση ώστε σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα, να εκπονηθεί έκτακτο σχέδιο.

Για το ζήτημα ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιριών (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΘ), από τις οποίες ζήτησε ενημέρωση για τη δύναμη του προσωπικού μετά και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Η συλλογή στοιχείων συνεχίζεται και σήμερα και εφόσον προκύψει πρόβλημα, θα εκπονηθεί έκτακτο σχέδιο.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν στις αστικές συγκοινωνίες το τελευταίο διάστημα, πάντως, έφεραν και νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς όπως καταγγέλλουν οδηγοί της ΟΣΥ, ενώ η ισχύουσα υποχρέωση αφορά τη χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλής χειρουργικής μάσκας, η εταιρεία δεν παρέχει καθόλου τις πρώτες, ενώ εξακολουθεί να παρέχει τον ίδιο αριθμό από τις δεύτερες, παρά το γεγονός ότι αυτές πρέπει εδώ και καιρό να χρησιμοποιούνται διπλές.

Από την πλευρά τους πηγές του ΟΑΣΑ επισημαίνουν ότι έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των απλών μασκών που διατίθενται στους εργαζομένους, ενώ έχει γίνει και η παραγγελία για μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες θα φτάσουν στα χέρια των οδηγών από την επόμενη εβδομάδα.

Έκτακτη επιχορήγηση στις συγκοινωνιακές εταιρείες

Στο μεταξύ ο περιορισμός των εσόδων των συγκοινωνιακών εταιρειών από εισιτήρια και κάρτες εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, έφερε πριν λίγες ημέρες και νέες έκτακτες επιδοτήσεις από το υπουργείο Μεταφορών. Με δύο αποφάσεις, τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση:

  • της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) με 26,5 εκατομμύρια ευρώ «για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, λόγω περιορισμού εσόδων από πώληση εισιτηρίων και καρτών, από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19, με σκοπό να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και να καταβληθούν έγκαιρα οι ανελαστικές δαπάνες ούτως ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους», όπως αναφέρεται.
  • της ΟΣΥ με 16.365.231 ευρώ για τους ίδιους λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ