ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Με αυστηρά μέτρα φέτος οι εορτασμοί λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον

Θεοφάνεια: Με αυστηρά μέτρα φέτος οι εορτασμοί λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον
Με αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων στους εξωτερικούς και συγκεκριμένα με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας, θα εορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια ΙΝΤΙΜΕ

Με αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού θα γιορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια με πολλές περιοχές της χώρας να παίρνουν μέτρα για τις κατά τόπους τελετές.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, δεν αφήνει περιθώρια για ανοιχτές τελετές αγιασμού των υδάτων, που φέτος θα εορταστούν στους εξωτερικούς χώρους με αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Ακόμη, αρκετές περιοχές φέτος δεν θα γιορτάσουν τα Φώτα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, εξαιτίας της βεβαρημένης επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, στις εκκλησίες και στους χώρους λατρείας ισχύουν τα εξής:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Για τις μάσκες σημειώνεται πως πρέπει να είναι διπλές ή αυξημένης προστασίας.

Μαγιορκίνης: Οι ανεμβολίαστοι καλύτερα να μην πάνε στους εορτασμούς

Τον προβληματισμό του για τον εορτασμό των Θεοφανείων εξέφρασε και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Όλες οι μαζικές συνάξεις μας προβληματίζουν, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουμε πει: Μάσκες, αποστάσεις και σελφ τεστ πριν πάνε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις».

Πρόσθεσε δε πως «το καλύτερο είναι οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε καθόλου σ' αυτές τις εκδηλώσεις», ενώ επισήμανε με έμφαση ότι πρέπει να τηρηθούν αποστάσεις όσο περισσότερο γίνεται. Επίσης, συνέστησε τη χρήση μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, καθώς και τη διενέργεια self test πριν την εκδήλωση.

«Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η οδηγία από τις Μητροπόλεις

Οι περισσότερες Μητροπόλεις πρόκειται να υιοθετήσουν την εξής οδηγία:

«Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων δεν θα πραγματοποιηθεί καθ' όλη την περίοδο των Θεοφανείων. Αντ' αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις της τελετής αγιασμού των υδάτων

Στο μεταξύ, αρκετές περιοχές της χώρας ακύρωσαν τους εορτασμούς και άλλες έχουν κάνει σημαντικές τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σε οκτώ περιοχές ακυρώθηκαν οι τελετές ενώ σε άλλες τρεις ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει χωρίς δύτες.

Επίσης πολλές Μητροπόλεις επέλεξαν οι τελετές αγιασμού των υδάτων να γίνουν, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί η καθιερωμένη λιτανεία.

Αναλυτικά:

Δεν θα γίνουν τελετές:

  • Χανιά
  • Δήμος Ιωαννιτών: Μητρόπολη Ιωαννίνων
  • Δήμος βορείων Τζουμέρκων
  • Ηγουμενίτσα
  • Κοζάνη
  • Γρεβενά
  • Σέρβια
  • Ηλεία

Χωρίς κολυμβητές

  • Σέρρες
  • Ρόδος
  • Λέσβος

Κανονικά γίνεται ο αγιασμός σε:

  • Καβάλα
  • Κέρκυρα
  • Λάρισα
  • Καλαμάτα
  • Ξάνθη
  • Κομοτηνή
  • Πρέβεζα
  • Ζάκυνθο

Ακυρώσεις στην Ήπειρο

Ενδεικτικές του φετινού εορτασμού των Θεοφανείων είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο νομό Ήπειρο, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν ότι πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή.

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς αποφυγή κάθε συνωστισμού και με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έκανε γνωστή και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Δεν θα γίνει ο αγιασμός στα σπίτια στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη δεν θα γίνει ο αγιασμός σε σπίτια και επιχειρήσεις

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε η εορτή των Θεοφανείων στην Ξάνθη θα διεξαχθεί με ακόλουθα μέτρα:

α. Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

β. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

γ. Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Βέροια: Χωρίς λιτανευτική πομπή οι καταδύσεις

Εξαιτίας των ιδιαιτέρων υγειονομικών συνθηκών, οι καταδύσεις του Τιμίου Σταυρού στην Βέροια θα πραγματοποιηθούν χωρίς λιτανευτική πομπή, αλλά με απευθείας προσέλευση κλήρου, αρχών και λαού, στο σημείο καταδύσεως, με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως ανακοινώθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος θα μεταβεί και θα αγιάσει τα ύδατα, στις 11:30 π.μ. στη Βέροια,
στις 12:30 μ.μ. στο άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και
στις 3:00 μ.μ. στο φράγμα του Αλιάκμονος.

Σύρος: Με μοριακό ή rapid test θα βουτήξουν οι πιστοί για τον Σταυρό

Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Σύρο καθώς οι πιστοί που θα βουτήξουν στο λιμάνι για τον Σταυρό, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να έχουν μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ